Viedeň si dokáže nakloniť homosexuálnych turistov

Ešte skôr ako víťazstvo Conchity Wurst v Eurovízii dodalo Rakúsku tolerantnejší imidž, poznali homosexuáli Viedeň ako mesto priaznivé ku gejom a lesbám.

10.06.2014 06:00
Viedenský štátny balet, Viedeň, Rakúsko Foto:
Viedeň stavila na pestrú kultúrnu ponuku.
debata (1)

Bývalá cisárska metropola si dokáže nakloniť obec gejov a lesieb a vysmieva sa ich povesti nočných vtákov. „Neuvidíte žiadne odhalené mužské zadky ani nezačujete oplzlé slová, ako je to inde. Viedeň je verná svojej povesti klasického a elegantného mesta,“ vysvetľuje riaditeľ viedenského úradu pre turistiku Norbert Kettner.

Rovnako ako u heterosexuálnych turistov stavia mesto úspešne na pestrú kultúrnu ponuku. V januári Viedeň klasifikovalo ako kultúrnu destináciu číslo jeden viac ako 80-tisíc užívateľov internetového servera GayCities.com. „Ak vás zaujíma len jedno, a to oslavovať 24 hodín denne, potom sú iné mestá, ktoré to vedia lepšie. Ak sa však zaujímate o kvalitnú gastronómiu, o kultúru, ale chcete aj oslavovať, potom príďte do Viedne,“ nabáda Kettner.

Viedenský úrad pre turistiku vychádza v ústrety homosexuálnym turistom už viac ako pätnásť rokov. Vydal pre nich osobitného sprievodcu, založil stránku na Facebooku a spustil kampaň na internete, kde homosexuálne páry pózujú pred svojou obľúbenou viedenskou lokalitou. „Mesto pôsobí dosť formálne, ale je tiež známe tým, že gejom poskytuje všetko, od bežných barov po sex kluby,“ cituje agentúra AFP Íra Briana Melaugha, ktorý je vo Viedni už druhýkrát. V Café Savoy, podniku zasvätenom gejom, s rokokovými dekoráciami, Brian pripúšťa, že voľba rakúskej metropoly je možno otázkou vyzretosti. „Do Viedne prichádza množstvo starších gejov, tí najmladší jazdia skôr na také miesta, ako je napríklad Ibiza,“ dodáva. Tolerancia, ktorú mesto homosexuálnym návštevníkom ponúka, je ďalšou stránkou atraktívnosti Viedne. „Bary pre gejov tú nie sú také viditeľné ako inde,“ hovorí tridsaťšesťročný architekt Bill z Washingtonu, ktorý prišiel do Európy so svojím partnerom.

Viedeň preukazuje svoju angažovanosť pre vec homosexuálom aj tým, že už viac ako 20 rokov organizuje najväčšiu charitatívnu akciu v Európe Life Ball, ktorej výťažok je určený na podporu boja proti AIDS. Radnica vtedy víta na svojom nádvorí a vo svojich novogotických sálach viac ako 45-tisíc ľudí, či už gejov, alebo nie, ktorí si prišli zatancovať a prispieť na dobrú vec, ale tiež sa pozrieť na početné celebrity. Life Ball priťahuje mládež z Viedne a celej Európy, najmä zo susedných krajín, bývalých členov sovietskeho bloku. „Takáto udalosť by bola 50 alebo 60 kilometrov východne od Viedne nemožná. Viedeň je v strednej Európe výnimkou, či už ide o bezpečnosť, alebo o toleranciu k homosexuálom,“ vyhlasuje Kettner." „Turisti z východných krajín si vážia prívetivú atmosféru, s ktorou sa tu stretávajú,“ vysvetľuje šéf Café Savoy Bojan Dervišev z Bulharska, ktorý žije vo Viedni už 26 rokov. „Keď sa tu objímu, nie je to žiadny škandál ani provokácia, je to normálne,“ dodáva. Úspech Conchity Wurst, vlastným menom Thomas Neuwirth, ktorý si zvolil Viedeň za svoj domov, tolerantnú povesť metropoly len posilnil. „Vo Viedni panuje taká atmosféra, v ktorej sa môže osobnosť, ako je Conchita, rozvíjať so všetkou svojou symbolikou,“ povedal Kettner listu Der Standard.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexuáli #Viedeň