Sladký život Flámov - od Brúgg cez Gent a Antverpy po Brusel

, 10.07.2014 06:00
Gent, kanál, Belgicko, Flámsko
Gent si zakladá na autenticite a pive. Miestni hovoria: Alkohol je síce pomalý jed, ale my máme čas. Autor: ,

Dolce Vita čiže sladký život si neužívajú len Taliani. Navštívte čokoládovú veľmoc Belgicko a presvedčíte sa o tom na vlastné oči. Vo flámskych Bruggách, ktoré sa pýšia prezývkou gastronomická mekka Európy, je 11 reštaurácií ocenených aspoň jednou hviezdičkou od Michelina. A v Antverpách si môžete kúpiť trebárs čokoládové pilulky. Alebo vo výklade obdivovať brazílsku sochu vyrobenú z čokolády!

Za štyri dni možno navštíviť hneď štyri pozoruhodné flámske mestá – Bruggy, Gent, Antverpy aj Brusel. Každé stojí za to a každé je trochu iné. Čo štvorlístok miest spája, je vášeň pre dobré jedlo.

Čokoládový Kristus s čokoládovým belgickým...
Čokoládový Kristus s čokoládovým belgickým šálom vo výklade antverpského chocolatiera. Autor: Katarína Sedláková, Pravda

Potvrdzuje to aj Newyorčan Bob Eck, manažér, ktorý od roku 2011 žije v Bruggách a dokonca už aj hovorí flámskym dialektom: „Ešte predtým, ako som sa presťahoval do Brúgg, vedel som, že sa tu dá naozaj dobre najesť. Na svete okrem Brúgg neexistuje mesto, ktoré má viac michelinovských hviezdičiek na 117– tisíc obyvateľov.“

Romantické Bruggy - ako na dedine.
Romantické Bruggy - ako na dedine. Autor: Katarína Sedláková, Pravda

Milovník gastronómie – tzv. foodie – sa vyznáva: „Bruggy sú nádherné mesto, kde sa dá relaxovať a pokojne žiť. Kvalita života je tu oveľa vyššia ako v New Yorku a vďaka fantastickému jedlu a vínnej kultúre je tu vždy veľa vecí, ktoré si možno užívať. Životné tempo je v Bruggách oveľa zdravšie ako na Manhattane, máte tu čas na rodinu, priateľov a – dobré jedlo! Pre mňa sú Bruggy rozprávkou, ktorá sa zmenila na skutočnosť. Mesto, ktoré prepája stredoveký šarm s moderným high-tech komfortom.“

Člnkovanie po kanáloch v Bruggách.
Člnkovanie po kanáloch v Bruggách. Autor: Katarína Sedláková, Pravda

Kým v New Yorku má Bob Eck dojem, že konverzácia po jedle v reštaurácii rozhodne nie je vítaná, lebo hosťa sa po tom, ako dojedol, snažia čím skôr dostať preč, v Bruggách ide o „pomalé potešenie“. Večerať sa začne okolo ôsmej a domov sa rodina pohne najskôr o tri až štyri hodiny. Reštauratéri sú radi, keď hosť odchádza spokojný – lebo spokojný hosť sa vráti aj nabudúce. Presne to sme zažili v Bruggách aj my. Modernú reštauráciu, kde trojchodové menu dopĺňalo množstvo miniatúrnych predjedál – amuse-bouche a ku káve sa servírovalo nie menej ako šesť fantastických dezertíkov – od maracujovej zmrzliny po miniatúrne bábovky.

Autentickí proti zaspatým

Bruggy si hovoria hlavné mesto čokolády, no obyvatelia Gentu, ktorý tiež pretína niekoľko romantických kanálov, sa z nich smejú. Sprievodca Johannes hovorí: „My Genťania nechceme vedľa seba štyri obchodíky s čokoládou pre turistov. My sme na rozdiel od Brúgg autentické mesto. Nájdete u nás aj chocolatiera, aj predajcu topánok, čipiek, lekáreň, čo len chcete. A na rozdiel od Brúgg, ktoré síce sú romantické, naše mesto vďaka študentom žije aj večer a v noci. V Bruggách sa život končí o šiestej večer ako na dedine, vtedy sú doma aj všetky mačky.“

Veselý sprievodca v Gente sa stále smeje. Toto...
Veselý sprievodca v Gente sa stále smeje. Toto však nie je Johannes. Autor: Katarína Sedláková, Pravda

Na adresu Bruselu povie, že ide o kozmopolitné hlavné mesto. Antverpy sa podľa Johannesa snažia byť cool – zakladajú si na svojich reštauráciách a diamantovej štvrti, kde na ploche jedného štvorcového kilometra nájdete dvetisíc obchodníkov s diamantmi a štyri diamantové burzy. Keď sme diamantovú štvrť o deň neskôr navštívili, miestna sprievodkyňa s ľútosťou povie: škoda, že je sobota, dnes si diamant nekúpite.

Čokoládové pilulky z antverpského obchodu...
Čokoládové pilulky z antverpského obchodu Chocolate Line - pomôžu na zlomené srdce aj ťažké pondelky. Autor: Katarína Sedláková, Pravda

Ráčite Delirium Tremens?

Ale vráťme sa do Gentu, ktorý je sladký nielen pre skvelú čokoládu. Miestni tvrdia, že po Gente sa možno pohybovať rovno za nosom – a nechať sa zviesť sladkou špecialitou zvanou Cuberdons. Sú to akési sladkosti v tvare nosa z malinového želé. Prvé dve sústa a ste na vrchole blaha, keď však gentský nos zjete celý, cítite sa presladene. Hádam radšej horkú pralinku alebo pivo Kwak?

Jediné pravé gentské nosy - z malinového želé.
Jediné pravé gentské nosy - z malinového želé. Autor: Katarína Sedláková, Pravda

Veď Belgičania sa chvália tisíc druhmi piva a každý druhý flámsky lokál tvrdí, že má v ponuke minimálne dvesto, niekde až päťsto druhov piva. Pre každé je špeciálny pohár – Kwak sa pije z iného pohára ako čerešňové Kriek alebo Delirium Tremens, ktoré má na etikete ružové sloníky.

Každá fľaška piva iná, vyberte si!
Každá fľaška piva iná, vyberte si! Autor: Katarína Sedláková, Pravda

Och nie, na štvrtý deň v Bruseli turista pochopí, že skvelé belgické chute potrebujú viac času. A prechádzajúc okolo sošky cikajúceho chlapčeka Maneken Piss v belgickom drese už plánuje ďalší flám vo veselom a sladkom Flámsku.

Manneken Pis - aktuálne v belgickom futbalovom...
Manneken Pis - aktuálne v belgickom futbalovom drese. Autor: Katarína Sedláková, Pravda

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#Brusel #pivo #čokoláda #sladkosti #Belgicko #Michelin #Flámsko #Brugy #Gent #Antverpy #gentské nosy
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku