Radvanský jarmok opäť ponúkne remeslá aj kultúru

Na jeseň sa má rozhodnúť o zápise jarmoku do zoznamu diel nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

30.08.2014 00:00
Banská Bystrica Foto:
Centrum Banskej Bystrice privíta návštevníkov na jarmoku.
debata

Centrum Banskej Bystrice obsadia od 11. do 14. septembra remeselníci, predajcovia a návštevníci 357. ročníka Radvanského jarmoku, ktorý organizuje mestská samospráva. Ako uviedol primátor Peter Gogola, mesto sa aj tento rok usiluje posilniť tradičný charakter tohto podujatia, ktoré je od roku 2011 zapísané v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a uchádza sa aj o zápis do zoznamu diel nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. „Verím, že sa nám podarí uspieť so zápisom do Reprezentatívneho zoznamu UNESCO a prispieť tak k zachovaniu tradícií a atmosféry, ktorá Radvanský jarmok sprevádza už 357 rokov. Koncom novembra sa na zasadnutí Medzinárodného výboru pre nehmotné kultúrne dedičstvo v Paríži rozhodne, či bude Radvanskému jarmoku patriť toto privilégium,“ povedal Gogola. Dodal, že spolu s baníckou tradíciou a Slovenským národným povstaním tvorí Radvanský jarmok hlavnú trojicu atribútov, ktoré by mali byť vnímané v súvislosti s Banskou Bystricou.

Na trh tradičných remesiel, ktorý tvorí základ Radvanského jarmoku, sa tohto roku prihlásilo vyše 350 remeselníkov, z ktorých mesto vybralo 272. Z nich 30 príde zo zahraničia, a to najmä z Maďarska, ale aj z Česka, Poľska, Srbska a Bulharska. Ako uviedla Ľudmila Grausová z oddelenia kultúry na banskobystrickej radnici, podmienkami prijatia bolo nielen predávať remeselné výrobky, ale aj predvádzať ich výrobu, komentovať ju a mať oblečený kroj. Okrem tradičných remeselníkov však ani tento rok nebudú chýbať predajcovia rôznorodého tovaru a občerstvenia a vo vyhradenej zóne v širšom centre mesta aj kolotoče a ďalšie púťové atrakcie. Tradičných remeselníkov mesto podľa Grausovej podporuje aj cenou za prenájom mestského stánku, ktorá je 30 eur na celé tri dni, kým iní predajcovia zaplatia za tri metre široké miesto na stánok po 110 eur.

Sprievodný kultúrny program 357. Radvanského jarmoku budú tvoriť najmä koncerty a divadelné predstavenia. Vystúpi napríklad Sisa Sklovská, kapela Družina, vojenská hudba, Bábkové divadlo na Rázcestí, Pouličné bábkové divadlo či Dalibor Janda s dcérou. Novinkou bude performancia Starodávny trh, čo má byť rekonštrukcia pôvodného tradičného trhu na základe dobových fotografií zo zbierok Stredoslovenského múzea. Dobovú atmosféru dotvoria historické šiatre a komparzisti v kostýmoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Radvanský jarmok