Srdce Moskvy bije len pre bohatých. Ako bývajú?

Stred Moskvy sa cez víkend vyľudňuje. Už v piatok podvečer po odchode úradníkov z práce zíva centrum prázdnotou. Nič na tom nezmenia ani stovky zahraničných turistov.

03.09.2014 06:00
Moskva, byt, luxusný Foto:
Luxus na moskovský spôsob.
debata

Kde sú teda všetci korzujúci Moskovčania, ktorých bývalo voľakedy v centre ako maku? Tých, čo žili uprostred metropoly, dávno vysťahovali na sídliská na okraji Moskvy. Domy a byty zmenili majiteľov. Dnes v nich často sídlia firmy. A väčšina Moskovčanov, ktorí žijú mimo centra, doň nechodí kvôli drahote panujúcej v reštauráciách i obchodných domoch ako slávny GUM. Srdce Moskvy jednoducho bije len pre bohatých. Výnimkou sú iba slávnosti ako výročie Dňa Ruska, keď sa Červené námestie zmení na koncertnú sálu pod šírym nebom. Podáva sa tu aj bohaté občerstvenie pre chudobnejších obyvateľov.

Kto má hlboko do vrecka, nech sa ani... Foto: Boris Latta, Pravda
dom, Moskva Kto má hlboko do vrecka, nech sa ani nezastavuje - akoby oznamovala dopravná značka.

„Ak sa domáci chcú zabaviť, majú bohaté možnosti aj na sídliskách,“ upozorňuje Vitalij, rodený Moskovčan, ktorý tiež musel zmeniť adresu. V ruskom hlavnom meste je však aj veľa tých, ktorí nemajú hlboko do vrecka a môžu žiť v luxusných štvrtiach. Práve tí si môžu veselo spievať známu pesničku „kde eta ulica, kde etot dom“.

Luxus na skok od Kremľa

Nehnuteľnosť pre šťastie, hlása jeden z reklamných pútačov realitnej kancelárie na moskovskom Moločnom pereulku číslo 1. V obvode známom ako Ostoženka podľa portálu IntermarkSavills realitné kancelárie celkovo ponúkajú až 41 bytov. Ich cena je závratná – v prepočte by dovedna stáli 587 miliónov dolárov (viac ako 438 miliónov eur).

Nehnuteľnosť pre šťastie - púta realitná... Foto: Pravda, Boris Latta
dom, Moskva, Moločnyj pereulok Nehnuteľnosť pre šťastie - púta realitná kancelária boháčov v dome na Moločnom pereulku 1.

Práve byty v prestížnej Ostoženke tvoria najväčšiu časť ponuky v zozname sto najdrahších moskovských príbytkov. Ich ceny ďalej rastú. Za posledné tri mesiace vzrástli o 0,2 percenta a za rok už o viac ako 5 percent. Priemerná cena bývania pod luxusnou moskovskou strechou bola v marci tohto roku 44,9 tisíca dolárov (viac ako 33 tisíc eur) za meter štvorcový.

Aj v dome na Moločnom pereulku číslo 1, ktorý je na ruské pomery skoro v susedstve Kremľa, sú prepychové byty za tisíce dolárov za štvorcový meter. Najdrahší je štvorposchodový dom v susedstve Moločneho pereulku, na Butikovskom pereulku číslo 5. Na prvý pohľad bežná stavba. Všadeprítomné kamery a súkromná bezpečnostná služba sa starajú o pokoj bohatých majiteľov. V dome je ešte stále niekoľko bytov na predaj. Nečudo – štvorcový meter stojí 60-tisíc dolárov (skoro 45 tisíc eur).

Dom na adrese Butikovskij pereulok 5 je zvonku... Foto: Boris Latta, Pravda
byt, Moskva, Butikovskij pereulok Dom na adrese Butikovskij pereulok 5 je zvonku nenápadný.

A za koľko sa dá zohnať „najlacnejšie“ bývanie v prvej stovke v kategórii luxusných moskovských bytov? Za byt na Arbate s rozlohou 127 štvorcových metrov zaplatí záujemca „iba“ 4,8 milióna dolárov (asi 3,5 milióna eur).

Metro ako bonus pre milionárov

Zrejme, aby v inzeráte sľubovaná „radosť z nehnuteľnosti“ bola ešte väčšia, pripomína realitka aj fitnescentrum a bazén priamo v dome. Lákadlom má byť asi aj informácia o tom, že „v okolí Butikovského pereulku číslo 5 sú tri reštaurácie a dva salóny krásy“. V blízkosti sú aj tri veľvyslanectvá, napríklad chorvátske, dve lekárne či štyri banky. A stanica metra Park kultúry je "čo by kameňom dohodil“. Iba šesť minút chôdze. Otázkou je, kto z majiteľov luxusných bytov sa vozí metrom. Tým skôr, že v dome má k dispozícii viacpodlažné garáže, z ktorých vychádzajú len drahé autá svetových značiek.

Interiér pre boháčov. Foto: YANDEX
byt, Moskva, luxus Interiér pre boháčov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #byty #Rusko #luxusné #boháči