V Kapskom Meste vznikne najväčšie múzeum afrického umenia

V prístave Kapského Mesta koncom roka 2016 v bývalých skladoch obilia otvoria najväčšie múzeum moderného umenia Afriky na svete. Umiestnená tam bude aj zbierka Jochena Zeitza, bývalého šéfa športovej a lifestylovej firmy Puma.

03.09.2014 16:00
moderné umenie, Kapské mesto, Afrika, múzeum Foto:
Najväčšie múzeum moderného umenia Afriky otvoria v roku 2016 v Kapskom meste.
debata

V prístave Kapského Mesta koncom roka 2016 v bývalých skladoch obilia otvoria najväčšie múzeum moderného umenia Afriky na svete. Umiestnená tam bude aj zbierka Jochena Zeitza, bývalého šéfa športovej a lifestylovej firmy Puma. „Vo svete silnie záujem o výtvarné umenie z Afriky," zdôrazňuje Mark Cotzee, ktorý je generálnym riaditeľom budúceho Múzea moderného umenia Afriky Zeitz. „Trh sa rozvinul, africkí umelci sa zúčastňujú na všetkých veľkých výstavách, o afrických umelcov majú záujem veľké galérie a zberatelia."

Múzeum, situované kúsok od prístavu, z ktorého sa turisti vydávajú na Robben Island, na ktorom 18 rokov väznili Nelsona Mandelu, sústredí diela z 21. storočia. Stálu expozíciu tam bude tvoriť obsiahla zbierka afrického umenia, ktorú Jochen Zeitz zhromažďoval od roku 2002. Zeitzova zbierka, jedna z najreprezen­tatívnejších vo svete, pokiaľ ide o moderné umenie Afriky, je dnes roztrieštená medzi Juhoafrickou republikou, Španielskom, USA, Keňou a Švajčiarskom. Nemecký podnikateľ, dnes člen správnej rady spoločnosti Kering, zbierku zapožičal nastálo. Zaviazal sa, že bude finančne zabezpečovať chod múzea a nové prírastky. „Myslím, že po dokončení to bude najväčšie múzeum v Afrike aj na celom svete, ktoré kladie dôraz na prax súčasného afrického umenia," zdôrazňuje Mark Cotzee.

Múzeum so svojimi 6 000 štvorcovými metrami výstavnej plochy bude mať okrem stálej zbierky aj príležitostné expozície. Bude pri ňom výchovné centrum pre školskú mládež a, samozrejme, predajne, knižnice a kaviarne. Prestavbou starých skladísk z roku 1921 bol poverený britský architekt Thomas Heatherwick. „Ako chcete premeniť 42 vertikálnych betónových stĺpov na ideálny priestor pre moderné umenie? Tú konštrukciu môžete buď zničiť, alebo ju, naopak, využiť," vyhlasuje architekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #zbierka #umenie #Múzeum moderného umenia