Nebo nad Bratislavou, Nitrou a Košicami sa zaplní šarkanmi

Kedy naposledy ste si púšťali šarkana? Vytiahnite ho zo skrine a pridajte sa s celou rodinou k nadšencom tohto lietajúceho draka. V Bratislave, Nitre a Košiciach bude let šarkanov sprevádzať bohatý kultúrny program a tvorivé dielne, v ktorých si môžu deti šarkana vyrobiť.

11.10.2014 06:00
šarkan, deti, lúka Foto:
V Bratislave, Nitre a Košiciacha budú súťaže šarkanov o ceny, ale aj tvorivé dielne, kde si deti vyrobia vlastné "lietajúce draky" (ilustračná foto).
debata

V Bratislave príde aj kúzelník

Mestská časť Bratislava – Staré Mesto organizuje v Grassalkovichovej záhrade Staromestskú šarkaniádu. Na šarkaniáde sa zúčastní aj kúzelník, deti sa budú môcť zabaviť na trampolínach alebo nafukovacom hrade.

Deti si môžu nechať pomaľovať tvár alebo si pozrieť predstavenie bábkového divadla. Pripravené sú súťaže o rôzne ceny. Akcia sa bude konať v nedeľu 12. októbra od 14. do 17. hod.

Vajnory usporadúvajú už 3. ročník šarkaniády, podujatia pre deti s rodičmi. Okrem púšťania šarkanov sa budú môcť zapojiť do tvorivých dielní, ochutnať koláčiky a priučiť sa receptom.

O 15. hod. sa uskutoční súťaž o najoriginál­nejšieho doma vyrobeného lietajúceho šarkana. Vyhlásenie výsledkov bude o 16.30 hod., a víťaz si odnesie nejakú peknú cenu. Akcia sa uskutoční na bývalom športovom letisku vo Vajnoroch od 13.30 do 17. hod. v sobotu 11. októbra spolu s Jablkovým hodovaním.

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Prezidentský palác, Grassalkovichova záhrada, Bratislava Mestská časť Bratislava - Staré Mesto organizuje 11. októbra v Grassalkovichovej záhrade Staromestskú šarkaniádu. Budú tam aj trampolíny, nafukovacie hrady a kúzelník.

Nitra poteší milovníkov gaštanových pochúťok

Šakraniáda v Nitre sa uskutoční túto sobotu 11. októbra na kalvárii. Prezentácia šarkanov sa začne o 13. hod a samotné púšťanie šarkanov je naplánované o 13.30 hod. Zapojiť sa môže každý, kto má chuť sa zabaviť.

Súťažiť o ceny sa bude v kategóriách o najväčší, najoriginálnejší, ručne vyrobený a najvyššie lietajúci šarkan. Tí, ktorí si šarkana neprinesú so sebou, si budú môcť na mieste šarkana vyrobiť v tvorivej dielni.

Púšťanie drakov spríjemní aj ochutnávka medu a gaštanových pochúťok, pravá belgická čokoláda s gaštanovým pyré, rozprávkové postavičky a maľovanie na tvár. Tešiť sa môžete taktiež na prehliadku Misijného múzea so sprievodcom v slovanskom kostýme.

Šarkaniáda bude v Nitre na kalvárii 11. októbra... Foto: Andrej Barát, Pravda
Dražovský kostolík, Nitra, Zobor, príroda, tráva, obloha Šarkaniáda bude v Nitre na kalvárii 11. októbra od 13. hod. Na fotografii Dražovský kostolík (ilustračné foto)

Ktorý šarkan v Košiciach bude lietať najvyššie?

Po dvoch úspešných ročníkoch organizuje mesto Košice Košickú šarkaniádu. Podujatie sa uskutoční 11. októbra od 13. do 17. hod. na lúkach za kláštorom na sídlisku KVP, v prípade nepriaznivého počasia presunú akciu na 18. októbra. O 14. hod. sa uskutoční pokus o ustanovujúci slovenský rekord šarkana s najdlhším chvostom.

V Košiciach sa súťaží vo viacerých... Foto: SHUTTERSTOCK
Košice V Košiciach sa súťaží vo viacerých disciplínach. Akcia sa uskutoční v sobotu na Moskovskej triede od 13. do 17. h.

Deti budú mať možnosť sa realizovať v tvorivej dielni, kde budú maľovať na čisté šarkany a taktiež vyrábať viaceré typy šarkanov. Porota zhodnotí nasledovné disciplíny: najkrajší šarkan, najvyššie lietajúci šarkan a najzaujímavejšie namaľovaný šarkan. Pre výhercov sú pripravené zaujímavé ceny.

V rámci Košickej šarkaniády 2014 bude pre prítomných pripravená aj zaujímavá tombola. Podujatie sa uskutoční na Moskovskej triede, pod OC Iskra v Košiciach.

Viac informácií nájdete na Národnom portáli cestovného ruchu a webových stránkach miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #Nitra #šarkany #Šarkaniáda