Z najstaršieho jarmoku v Štúrove do Ostrihomskej baziliky

Urobte si výlet do Štúrova. Podunajský región na juhu Slovenska po celý rok priťahuje turistov termálnymi kúpaliskami. V Štúrove je vychýrený rekreačný komplex Vadaš. V meste sa práve koná Jarmok Šimona a Júdu, ktorý je jedným z najstarších na území Slovenska.

12.10.2014 06:00
Štúrovo, Ostrihom Foto:
Mostom Márie Valérie z 19. storočia, sa dostanete zo Štúrova do Ostrihomu.
debata (1)

Najstarší jarmok na území Slovenska

Do nedele 12. októbra sa v Štúrove už po 468. krát koná tradičný Jarmok Šimona a Júda. Je jedným z najstarších jarmokov na území Slovenska. Prvý jarmok Šimona a Júdu sa konal v roku 1724. V tých časoch tu však bolo jarmokov viac : na Juraja, na Bartolomeja, na Šimona a Júdu a na Luciu. A najdlhším z týchto jarmokov bol práve ten na Šimona a Júdu.

Celú hlavnú ulicu obkolesujú predavači zo širokého okolia. Deti sa môžu vyblázniť na desiatkach kolotočov či iných atrakciách. Na svoje si prídu aj milovníci gastronómie, pretože dobré jedlo rozvoniava z každého kúta. Urobte sebe alebo svojím blízkym radosť, a zakúpte si umelecké výrobky od remeselníkov, ktorí vám na mieste predvedú, ako ich vyrábajú.

Zrelaxujte v bazéne s termálnou vodou

V lete je rekreačný komplex Vadaš obľúbený pre termálne kúpalisko a tobogány. Od septembra do apríla si môžete zaplávať v bazéne s termálnou vodou, v krytej plavárni. Plaváreň je otvorená po celý týždeň do 21. h., v sobotu do 22. h. Využiť môžete tiež hydromasáž vo vírivke.

Zo Štúrova do Ostrihomu po moste

Štúrovo je najjužnejšie ležiace mesto na Slovensku, s polohou pri Dunaji. Z Mosta Mária Valérie je krásny pohľad na historické budovy Ostrihomu, na pohorie Burda a na Pilišské vrchy. Most pochádza z konca 19. storočia a spája mestá Ostrihom a Štúrovo. Stal sa symbolom európskej spolupatričnosti.

Svetoznáma bazilika a krypta arcibiskupov

Keď prejdete po Moste Márie Valérie dostanete sa do maďarského mesta Ostrihom. Nájdete tam svetoznámu baziliku postavenú roku 1822. Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha, nazývaná tiež Ostrihomská bazilika, je po bazilikách sv. Petra v Ríme a sv. Pavla v Londýne, tretím najväčším kostolom v Európe. Rozprestiera sa na ploche 5 660 metrov štvorcových, čím je najväčšou sakrálnou stavbou v Maďarsku a zároveň najvyššou pamiatkou krajiny.

Pohľad na Ostrihomskú baziliku, jeden z... Foto: SHUTTERSTOCK
Ostrihom, bazilika, Pohľad na Ostrihomskú baziliku, jeden z najväčších kostolov Európy.

Priečelie baziliky zdobí osem 22 m vysokých stĺpov korintského štýlu. Súčasťou komplexu viac ako sto metrov dlhej baziliky sú aj dve bočné kaplnky – Kaplnka sv. Štefana a Bakóczová kaplnka zo 16. storočia.

Na poschodí baziliky nájdete zbierku stredovekých sakrálnych predmetov v arcibiskupskej klenotnici. V krypte postavenej v staroegyptskom štýle pod hlavnou loďou sú pochovaní ostrihomskí arcibiskupi.

Krásne detaily na stenách interiéru... Foto: SHUTTERSTOCK
Ostrihom, bazilika Krásne detaily na stenách interiéru Ostrihomskej baziliky sú obdivuhodné.

Keď vojdete do hradného komplexu vedľa baziliky, všimnite si klenbu románskej Kráľovskej kaplnky s ružičkovým oknom nad vchodom patrí medzi najstaršie diela v strednej Európe.

V mestskej časti Víziváros (Vodné mesto), na území medzi hradom a Dunajom, sa zachovalo viacero cenných barokových, rokokových a klasicistických budov, napr. farský rímskokatolícky kostol, arcibiskupský palác či bývalý župný dom.

V znamení baroka

Jediná chránená pamiatka mesta Štúrovo je rímskokatolícky Kostol sv. Imricha, ktorý bol postavený v roku 1701 v barokovom štýle. V interiéri kostola nájdete vzácne obrazy, neskorobarokovú kazateľnicu s maľbami štyroch evanjelistov a rokokovú organovú skriňu.

Pri kostole sa nachádza baroková kalvária z 18. storočia so sochou sv. Jána Nepomuckého, ktorá patrí medzi ľudové kamenárske dielo.

V blízkosti obce môžete obdivovať ďalšie významné historické pamiatky. Obci Bíňa dominuje dvojica románskych veží Kostola Panny Márie z 13. storočia a románska rotunda Dvanástich apoštolov z 12. storočia. Z pútnického miesta Svätá studnička s kaplnkou uvidíte zvyšky rozsiahleho zemného opevnenia z konca 10. storočia.

Kostol sv. Panny Márie sa nachádza  neďaleko od... Foto: SACR
kostol sv panny marie, bina, kostol, sturovo Kostol sv. Panny Márie sa nachádza neďaleko od Štúrova, v obci Bíňa.

Belej sa nachádza neskorobarokový kaštieľ, postavený v rokoch 1732 až 1755. Interiér zdobia klasicistické fresky. Okolie kaštieľa tvorí chránený areál parku. Pri návšteve kaštieľa sa môžete zastaviť vo vinárni, ktorá je otvorená od utorka do nedele v popoludňajších hodinách.

Viac zaujímavostí o meste Štúrovo sa dozviete na webe Národného portálu cestovného ruchu a na webovej stránke mesta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #Štúrovo #pamiatky #kúpele #jarmok #Ostrihom #podunajsko