V Prešove postavili zvonicu podľa fotografií a spomienok obyvateľov

Na prešovskom sídlisku Šváby postavili vernú kópiu zvonice, ktorá počas výstavby sídliska musela ustúpiť novej cestnej infraštruktúre. Zvonicu zasvätili sv. Vendelínovi, ktorý bol patrónom tejto - v minulosti samostatnej obce.

20.10.2014 15:00
presov Foto:
Na sídlisku Šváby v Prešove postavili vernú kópiu pôvodnej zvonice. Zvon sa rozozvučal po 28 rokoch.
debata (2)

Ako informoval agentúru SITA jeden z iniciátorov stavby František Čech, zvoniť sa tu bude každý deň na pravé poludnie. Dnes sa zvon rozozvučal po 28 rokoch. Vo výnimočných dňoch, ako je dnešný sviatok sv. Vendelína, na Vianoce a Veľkú noc zaznie jeho zvuk aj ráno.

Fotografie a spomienky namiesto nákresov

Hlavným projektantom novej zvonice bol Vladimír Šarocký, ktorý nemal k dispozícii pôvodné nákresy, ale musel vychádzať len zo zachovaných fotografií a spomienok pôvodných obyvateľov Švábov.

Zvonica je vysoká šesť metrov

Aj keď ide o kópiu starej zvonice, stavba musela spĺňať dnes platné normy. Pôvodná zvonica nemala žľaby, dnešná ich má a museli na ňu nainštalovať aj bleskozvod. Jej rozmery však zodpovedajú pôvodným veľkostným parametrom, výška zvonice je šesť metrov, šírka 2,4 metra. Kupola je medená a na jej vrcholci nechýba kríž.

Do zvonice vrátili aj pôvodný zvon, ktorý bol dočasne umiestnený na cintoríne. Rozozvučí sa vďaka elektronike. O osude zvonice, ale aj o histórii Švábov sa verejnosť dozvie z informačnej tabule, ktorú inštalovali vedľa staronovej zvonice.

Cyklochodník namiesto pôvodnej zvonice

Na mieste, kde stála pôvodná zvonica, v súčasnosti stavajú cyklochodník. Po jeho dokončení tam bude odkaz na novú zvonicu, ktorú postavili na inom mieste.

Prisťahovalci hovorili švábskym nárečím

Prešov je tretie najväčšie mesto na Slovensku.... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Prešov, Farsky kostol, Prešov je tretie najväčšie mesto na Slovensku. Na fotografií je Farský kostol sv. Mikuláša na Hlavnej ulici.

Staré Šváby vznikli koncom 18. storočia, keď vrcholila nemecká kolonizácia. Prisťahovalo sa tam 48 rodín, väčšinou z Durínska, ale aj z Alsaska a Pruska. Prisťahovalci hovorili medzi sebou švábskym nárečím, na základe čoho vznikol aj názov tejto lokality, dnes je to aj pomenovanie sídliska.

Mesto Prešov je dôležitým hospodárskym a správnym centrom východného Slovenska. Štatistický úrad SR uvádza, že na území Prešova žije 87 928 obyvateľov (údaj k 20.9.2014), a rozlohou približne 70,4 km² ho môžeme titulovať ako tretie najväčšie mesto na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #Prešov #zvon #Šváby #zvonica