Na potulkách Košicami odkryjete tajomstvá Dómu sv. Alžbety

Vydajte sa na potulky Košicami. Tentokrát budú venované najväčšiemu chrámu na Slovensku – Dómu sv. Alžbety. „Je to najväčšia katedrála na Slovensku, ktorá je po tridsiatich rokoch rekonštrukčných a reštaurátorských prác bez lešenia zvonku i zvnútra,“ povedal sprievodca Milan Kolcun pre agentúru SITA.

07.12.2014 06:00
Divy Kosice 046 Foto: ,
Dóm svätej Alžbety je údajne najvýchodnejšou gotickou katedrálou v Európe.
debata (1)

Účastníkov privíta zreštaurovaná krása, ale aj výsledky nových výskumov. „Dóm má veľký spirituálny význam, približuje zázraky, symboly, legendy i Kult sv. krvi v Košiciach. Nachádza sa tu najkrajší stôl, čarokrásne vitráže,“ priblížil unikáty Kolcun.

V sobotu mohli návštevníci objavovať interiér Dómu, nedeľa bude zameraná na jeho exteriér. „V nedeľu uvidíte Dóm aj na iných miestach, než je teraz, a dokonca aj kúsok predchodcu Dómu," avizujú organizátori potuliek na svojej webovej stránke potulka.sk. Vo facebookovej skupine Potulky mestom Košice nájdete fotografie a videá interiéru Dómu, ako aj archív podujatia.

Prehliadky sa konajú vždy od deviatej každú poldruha hodinu. Posledné stretnutie je o 17. hodine. Zraz je tradične pred Štátnou vedeckou knižnicou na Hlavnej ulici. Lístky sa dajú zakúpiť v predpredaji, alebo na mieste, pred začiatkom prehliadky.

Január sa začne secesiou

Ďalšie stretnutie akcie Potulky mestom Košice bude 3 – 4. januára 2015 pod názvom Najkrajšia secesia. Vypočujete si príbehy budov, v ktorých žili ľudia pred 100 rokmi, a dozviete sa rôzne zaujímavosti o secesných prvkoch v maľbe, kováčstve či architektúre.

Secesiou vás výnimočne prevedie Pavel Dvořák – najznámejší slovenský historik v súčasnosti a popularizátor našich dejín.

Chrám je unikát na Slovensku aj v Európe

Dóm sv. Alžbety je s plochou 1 200 m² najväčšia katedrála na Slovensku i jeden z najvýchodnejších reprezentantov gotiky v Európe, a zároveň najvýchodnejšia gotická katedrála v Európe. Nachádza sa v strede Hlavnej ulice v Košiciach.

Chrám má jedny z piatich dvojitých točitych schodísk v Európe. Je v ňom pochovaný František II. Rákoczi, vodca posledného protihabsburgského povstania. Chrám má celokovový oltár, ktorý je v Európe unikátom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pamiatky #Dóm sv. Alžbety