Tip na víkend: Bardejov dobyli bez boja

Pred 70 rokmi sa v tuhej zime brodili závejmi vojaci. Druhá svetová vojna vstúpila do svojho posledného roku a spojenci Nemcov tlačili k ústupu. Dnes, v sobotu 17. januára krátko po poludní môžete zažiť rekonštrukciu bojov o mesto Bardejov.

17.01.2015 06:00
vojna, história, Bardejov, vojaci, Foto:
Ukážka bojov k 70. výročiu oslobodenia Bardejova nekopíruje historické udalosti presne, skôr vytvára celkový obraz vojny.
debata

V januári 1945 sa začala mohutná ofenzíva spojencov a s nimi postupoval aj 1. československý armádny zbor, ktorý podliehal Sovietskej armáde. Po ťažkých bojoch na Dukle sa zastavili na rieke Ondava. Na východe Slovenska boli mrazy – mínus 15 aj mínus 20 stupňov a snehu po pás.

Rusi útočili v smere na Prešov a k Bardejovu postúpila 3. samostatná čs. brigáda. Keď jej prieskumníci zistili, že nepriateľ je slabý, brigádny generál Karel Klapálek nariadil bleskový nočný útok. Naši Nemcov prekvapili tak, že zákopy a zátarasy im boli zbytočné, nestihli ani ujsť. Asi 60 sa ich skrylo na pôjdoch a v stodolách, odkiaľ ich vyvliekli. Bardejov bol oslobodený „bez jediného výstrelu“ a v skorých ranných hodinách do mesta vstúpila aj Sovietska armáda. Na počesť našich brigád vystrieľali slávnostnú salvu.

Tak o bojoch o Bardejov hovorí história a v skratke si ju môžu pripomenúť tí, ktorí v sobotu 17. o 13. hodine zavítajú do Bardejova k Hrubej bašte. „Podujatie organizujeme už piaty raz a má veľký ohlas, prichádza okolo tisíc divákov,“ hovorí Martin Choma, vedúci oddelenia kultúry mesta Bardejov.

Tentoraz bude dejiskom bojov nie priamo námestie, ale hradná priekopa – pre lepší divácky zážitok. Bardejovské námestie je totiž pamiatkovou rezerváciou, zapísanou na listine svetového kultúrneho dedičstva, a gotickej katedrále ani renesančnej radnici výbuchy ani otrasy z ťažkej techniky neprospejú. Pri priekope sa teraz objavia kanóny KPÚV 37, na nemeckej strane sPzB 41, ďalej protitankový kanón vzor 42, dva 50 mm mínomety, guľomety, aj ľahký obrnený automobil BA64.

Podujatie rekonštrukcie bojov II. svetovej... Foto: Klub vojenskej histórie Bardejov
vojna, bardejov, rekonštrukcie, diváci, boj, Podujatie rekonštrukcie bojov II. svetovej vojny o mesto Bardejov sa koná už piaty raz. Každoročne ho navštívia tisícky divákov.

„Na bojoch sa zúčastní 43 vojakov RKKA (Sovieti), 23 príslušníkov 1. čs. armádneho zboru, maďarskí vojaci podliehajúci Nemcom (MKH) a 57 vojakov Wehrmachtu, spolu 124 vojakov,“ vyratúva Marián Grobár, autor scenára podujatia a člen Klubu vojenskej histórie Bardejov. Originálne uniformy patria do vitríny, šijú sa ich repliky, ale zbrane sú pravé, len so slepými nábojmi.

Ukážka bojov k 70. výročiu oslobodenia Bardejova nekopíruje historické udalosti presne, skôr vytvára celkový obraz vojny. Diváci uvidia prieskumníkov a nasadenie Slovákov a Čechov v prvom útoku aj zajatie nepriateľov, Sovietska armáda nastúpi v druhom útoku. S pomocou pyrotechniky budú horieť domy obyvateľov podozrivých zo spolupráce s partizánmi.

Podľa skúseností organizátorov na to, ako to vo vojne vyzeralo, sú zvedaví starší aj mladí, deti si vraj po akcii zbierajú na pamiatku náboje. Ale potom prídu aj na kladenie vencov k pamätníku. Na Slovensku existuje okolo 30 klubov vojenskej histórie a ich členovia, nadšenci, sa podobnými podujatiami snažia ľuďom pripomenúť minulé udalosti prostredníctvom nezvyčajného zážitku.

Kam za zábavou

17. januára, sobota

  • Bardejov: rekonštrukcia oslobodzovacích bojov z roku 1945, vodná priekopa pri Hrubej bašte, 13. h
  • Sielnica: Sielnická podkova – tradičná súťaž koní, od 9. h
  • Bratislava: výstava Sto rokov slovinského bábkového umenia, Bibiana, do konca januára
  • Lučenec: Betlehemy – výstava zo zbierok Slovenského banského múzea Banská Štiavnica, Lesníckeho a drevárskeho múzea Zvolen a súčasných výrobcov betlehemov, Novohradské múzeum, do 8. 2.
  • Zlaté Moravce: Požitavské kroje na bábikách, výstava v mestskom múzeu, do konca januára

18. januára, nedeľa

  • Banská Bystrica: nedeľné tvorivé dielne v Thurzovom dome – papierové tanky, 13. h – 17. h / v Tihányiovskom kaštieli – snehuliaci z pivových vrchnákov, 9. h – 12. h, 13. h. – 17. h
  • Bratislava: končí sa výstava 120 rokov Slovenského národného múzea
  • Stupava: končí sa výstava Farbené do modra – modrotlač v tradícii a móde, Múzeum ľudovej umeleckej výroby

22. januára, štvrtok

  • Banská Bystrica: múzeum pre najmenších – hravé poznávanie v Tihányiovskom kaštieli v Radvani, každý štvrtok od decembra do marca od 9.30 do 10.30 h

24. januára, sobota

  • Bratislava – okolie: regionálna zabíjačka s programom na Zochovej chate, privezenie prasaťa, výroba tradičných špecialít, hudba

25. januára, nedeľa

  • Bratislava: spoločná nedeľa pre deti a rodičov v Slovenskej národnej galérii, 15. h – 17. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #druhá svetová vojna #podujatie #tipy na víkend