Romantické noci vo dvojici na zámku

Valentínsky víkend na zámku organizujú v Bojniciach už sedemnásť rokov.

14.02.2015 00:00
Valentín Foto: ,
Valentínsky sviatok môžete prežiť aj v Bojniciach.
debata

Valentínsky sviatok sa u nás udomácnil pre svoju sladkú romantickú príchuť. A kam inam by mali zaľúbené romantické dvojice smerovať na tento valentínsky víkend, ak nie do Bojníc, do najromantickejšieho zámku na Slovensku?

Valentínsky víkend na zámku organizujú v Bojniciach už sedemnásť rokov, každý ročník je však niečím výnimočný. Ten tohtoročný má podtitul Romantické noci vo dvojici, návštevníci si budú môcť v sobotu aj v nedeľu vychutnať nočnú prehliadku zámku pri svetle sviečok.

„Počas minulých ročníkov sme ospevovali lásku a jej rôzne podoby, tento rok sa zameriame na konkrétny zamilovaný pár v histórii zámku, Evu Thurzovú a Štefana Pogrányiho pred ich zásnubami. Prvýkrát sa nebudú inscenovať len hry zamilovaných, ale konkrétne zvyky,“ hovorí Daša Michalcová, vedúca marketingu bojnického múzea.

Program priblíži dobové zvyklosti, ktoré sa museli dodržiavať pred 400 rokmi. Opisuje zvyky, ktoré sa spájali s výberom svadobných šiat a šperkov pre nevestu, ceremoniálom požiadania o ruku a podobne. Návštevníci sa dozvedia, čo všetko musel snúbenecký pár zdolať, aké dobové povinnosti vykonať a zvládnuť, aby si mohol povedať svoje áno. To všetko doplnia rytierske hry, napríklad hádzanie venčeka na meč, jazda na koníkoch, recitovanie a vyznávanie lásky dáme.

Eva Thurzová bola dcérou Stanislava III., palatína Uhorska. Je historicky doložené, že jeho manželka a matka Evy Thurzovej, Anna Rozina, bola vo svojej dobe považovaná za chýrnu bosorku. A tak je len samozrejmé, že tohtoročný Valentín vyzdvihuje aj magickosť tej doby, varenie zázračného nápoja lásky a hľadanie čarovných byliniek.

„Magickosť a čaro lásky je obľúbenou témou a doslova opäť trendy v našej dobe. Médiá sú plné návodov, ako pripraviť romantickú svadbu a len málokto vie, že v minulosti to boli reálne postupy, ktoré vznikli na základe mýtov, legiend a povier. To všetko návštevníci zažijú na vlastnej koži, prostredníctvom interaktívneho sprevádzania hercov,“ zdôraznila Daša Michalcová.

Víkend prinesie romantickú atmosféru nočného zámku v mihotavom svetle fakieľ a sviečok. Intimitu, ktorú poskytuje prítmie a nádhera komnát, podporia kostýmy, herecké vystúpenia aj valentínska výzdoba a umelecké diela v zámockých priestoroch. Záver bude skutočne veľkolepý. Všetci návštevníci si spoločne s palatínom Stanislavom III. Thurzom zasadnú za zásnubný stôl v monumentálnej Huňadyho sále a prevezmú Certifikát lásky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zámok #Bojnice #Valentín