Romantické uličky aj skvelá cyklotrasa! Uherské Hradiště prekvapí

Ak neviete, kam na víkend, zamierte do centra Slovácka, k našim českým susedom.

26.03.2015 05:00
Uherské Hradište Foto:
Uherské Hradište - Kostol sv. Františka Xaverského.
debata

Ak máte radi Moravu, skúste namiesto Valtíc či Mikulova zamieriť do Uherského Hradišťa. Ak sa do tohto 25-tisícového mesta vyberiete na víkend, určite neodídete sklamaní.

Radi sa túlate úzkymi historickými uličkami? Tak to si v meste, ktoré je považované za centrum Slovácka, prídete na svoje. Dýchajú úžasnou atmosférou a ponúkajú pokojné aj zaujímavé zákutia. Na potulkách mestom len výnimočne natrafíte na budovu, ktorú by „domáci“ nechali chátrať, väčšina z nich má za sebou vkusnú rekonštrukciu.

Uherské Hradište - centrum mesta.
Uherské Hradište - Baroková fontána na...
+15Uherské Hradište - Šikmá veža Starej radnice.

Historická prechádzka mestom
Jednou zo zaujímavostí mesta, ktorá upúta na prvý pohľad, je šikmá veža Starej radnice na Prostrednej ulici, ktorá pochádza zo 14. storočia. V roku 1995 prešla rozsiahlou rekonštrukciou, za ktorú sa radnica dočkala čestného ocenenia „dom roku 1995“. Jedinou zachovanou renesančnou stavbou v meste a zároveň kultúrnou pamiatkou je „dům U Slunce“ na Masarykovom námestí, momentálne v ňom sídli hotel.

Na tom istom námestí stojí aj baroková fontána z osemnásteho storočia sochára Václava Rendera, ktorú zdobia telá delfínov. Za zmienku určite stojí aj impozantný kostol svätého Františka Xaverského, ktorý bol postavený v 17.storočí podľa pražského architekta Dominika Orsiho. A to nie je ani zďaleka všetko, pohľad na pamiatky mesta si pozrite v galérii. Ak vás však priveľa histórie zmôže, centrum Uherského Hradišťa je plné menších vinární s ponukou tunajších vín, kde načerpáte nové sily.

Popri Baťovom kanáli
Po prechádzke centrom mesta padne vhod aj trocha prírody, tí otužilejší už môžu sadnúť na bicykel a užiť si skvelú jazdu alebo sa previezť na korčuliach. Cyklotrasa, prevažne asfaltová, spája niekoľko miest na Morave a je dlhá 80 kilometrov. Z Uherského Hradišťa sa dá vyraziť popri rieke Morave smerom na Kostelany nad Moravou. V teplejšom období je príjemná odbočka do Ostrožskej Novej Vsi, kde sa dá osviežiť v jazere alebo si zahrať golf.

Popri Baťovom kanáli v Uherskom Hradišti vedie... Foto: Pravda.sk, Nina Bacharová
Uherské hradište Popri Baťovom kanáli v Uherskom Hradišti vedie cyklotrasa.

Ešte pár zastávok
Aj cestu späť na Slovensko si ešte môžete spríjemniť jednou či dvoma zastávkami. Pár kilometrov za Uherským Hradišťom si prídu na svoje najmä rodiny s deťmi v dedinke Kunovice. Viac než dvadsiatka exponátov lietadiel láka už od hlavnej cesty. V areáli sa môžete poprechádzať medzi exponátmi, ktoré sa len tak nevidia. Medzi nimi je napríklad aj prototyp stroja L-610, ktorý sa nikdy nedostal do výroby.

Kunovice - Letecké múzeum. Foto: httpflog.pravda.sk
Uherské Hradište Kunovice - Letecké múzeum.

Po pár kilometroch jazdy prídete do Uherského Ostrohu, ktorý takisto stojí za krátku zastávku. Čarovné historické námestie je síce trocha opustené a turistami sa to tam práve nehemží, ale posedieť si v jednej z kaviarní či dať si pivo v malej „moravskej hospode“ nezaberie veľa času a ponechá možnosť pokochať sa námestím. Pre tých, ktorí majú radi históriu, ponúka zrekonštruovaný zámok expozíciu historických hračiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víkend #Morava #výlet #Uherské Hradište #Slovácko