Tip na víkend: Bratislava je tu pre všetkých

Hlavné mesto Slovenska otvára svoje brány návštevníkom, ale aj domácim, aby spoznali krásavicu na Dunaji možno inak, ako doteraz. Mestské múzeá, divadlo, galéria, knižnica, zoo, mestské lesy aj športoviská čakajú hostí tento víkend.

21.04.2015 07:00 , aktualizované: 24.04.2015 10:30
Bratislava, Primaciálne námestie, historické... Foto:
Program na Primaciálnom námestí.
debata

Dni otvorených dverí sú v Bratislave už tradíciou. Rodákom aj návštevníkom hlavného mesta ponúkajú pestrý program pre priaznivcov histórie, kultúry aj športu bez rozdielu veku.

Aj Bratislavčania sa môžu počas víkendu stať turistami vo vlastnom meste a objavovať so sprievodcom poklady a tajomstvá hradného vrchu (10. h – 10.30 h a 14. h – 15.30 h pri soche Svätopluka), alebo spoznať osudy obcí starého Prešporka Podhradie, Vydrica a Zuckermandel (12. h – 14. h pri soche Svätopluka).

Ďalšie tematické prehliadky mesta budú len v sobotu a sú zamerané na veže starého Prešporka, kostoly, kláštory a svätcov, stredovekú Bratislavu aj na remeslá a cechy starého Prešporka. Otvoria sa reprezentatívne priestory Primaciálneho paláca i starostu Starého Mesta na Medenej. Regionálnych producentov nájdete v sobotu na Jakubovom nám. na Dobrom trhu a pripomenúť si tiež môžete, čo spája naše hlavné mesto s takými velikánmi hudby ako W. A. Mozart, L. van Beethoven, J. Haydn a F. Liszt (10. h – 12. h pri studni na Primaciálnom nám.)

Bratislavská burza kníh na nádvorí Mestskej... Foto: SITA, Marián Peiger
Bratislava pre všetkých, Bratislavská burza kníh na nádvorí Mestskej knižnice na Klariskej ulici v spolupráci s bratislavskými knižnicami.

Zahraniční hostia po oba dni spoznajú multinárodnú a multikultúrnu tradíciu mesta pri prehliadke v anglickom a v nemeckom jazyku Bratislava – Pressburg – Poszony (14. h – 15.30 h na Primaciálnom nám.) a domáci zas stretnú ľudí rôznych národov a kultúr na Nedeľnej paráde v Starej tržnici.

Pre deti je atraktívna jazda autíčkom Prešporáčikom z Nám. SNP na Hrad alebo historickou električkou v kruhu z Vazovovej cez tunel na nábrežie a Americké nám., premávajú oba dni od 10. h do 16. h a do 17. h. Osvedčeným tipom pre rodiny s deťmi je zoo, otvorené majú tiež oba dni od 9. h do 18. h. Alebo čo tak splniť si detský sen a na chvíľu sa posadiť do smetiarskeho auta? Bude pristavené v sobotu od 10. h do 16. hodiny na Primaciálnom nám., môžete sa fotiť aj informovať o separovaní odpadu.

Väčšie deti iste uchvátia desiatky robotov v areáli STU v Mlynskej doline. Dokážu vraj rozdávať cukríky, prejsť bludiskom či zbierať plechovky (10. h – 16. h). Študenti si zasúťažia na Dunaji v pretekoch osemveslíc na nábreží M. R. Štefánika (Eurovea). Popoludní bude fantóm a jeho družina odhaľovať zákulisie Mestského divadla DPOH, kde sa o 16. h začne komédia o manželstve.

Program je pripravený pre starších aj deti. Foto: Mesto Bratislava, archív
dieťa, kreslenie, obrázky, maľovanie, Program je pripravený pre starších aj deti.

Nedeľa patrí lesníkom, na Partizánskej lúke deti aj rodičia spoznajú stromy v lese (prehliadka o 13. h) alebo niečo iné z prírody (15. h), zoznámia sa so včelárstvom, sokoliarstvom aj s biofarmou, môžu sa hrať a súťažiť. Opakujú sa prehliadky mesta so sprievodcom, len niektoré témy sú iné – Židovská Bratislava (10. h – 11.30 h, Primaciálne nám.) a Bratislavské fontány (13. h – 14.30 h, Ganymedova fontána).

Po oba dni sú voľné vstupy do tematických mestských múzeí – v Starej radnici nájdete Múzeum dejín mesta, na nádvorí remeselný jarmok, v nedeľu aj detský ateliér o 10. a o 15. hodine. V Apponyiho paláci je Múzeum vinohradníctva, na hrade Devín spoznáte mesto z čias praveku a v Rusovciach v Gerulate z čias rímskych légií. Barokové maliarstvo a sochárstvo predstavuje Mirbachov palác (GMB), keltskú mincovňu, gotickú maľbu, ale aj slovenské výtvarné umenie 20. storočia objavíte v Pálffyho paláci. Špecialisti môžu navštíviť Múzeum hodín, zbraní či obchodu alebo Vodárenské múzeum. Rovnako po oba dni je v mestskej knižnici burza kníh a zapisovanie nových čitateľov, v sobotu o 15.30 h v Letnej čitárni aj bábkové divadlo.

Počas víkendu sú otvorené športoviská – Zimný štadión O. Nepelu, aj v Dúbravke, plaváreň Pasienky, športová hala v Dúbravke a v nedeľu aj Lanové centrum na Kamzíku. Tí, čo sa na šport radšej iba pozerajú, môžu obdivovať krásu a rýchlosť koní v nedeľu na dostihovej dráhe v Petržalke. Vstup na všetky podujatia je bezplatný, podrobný program Dní otvorených dverí Bratislavy nájdete na stránke mesta.

Kam za zábavou

Múzeum slovenskej dediny, Martin. Foto: MSD, Martin
zábava, kroje, Martin, múzeum, dievčatá, folklór, stavanie mája, ozdobovanie stromčeka, stužky Múzeum slovenskej dediny, Martin.

25. apríla, sobota

  • Banská Bystrica: Otváranie Bánoša – tradičný farmársky trh, areál SOŠ Pod Bánošom, od 10. h, Záhrada – centrum nezávislej kultúry – Deň Zeme – prednášky workshopy, diskusie, Ekokino, 10. h – 20. h
  • Svätý Jur: hody
  • Trnava: City run, bežecké podujatie pre celú rodinu, štart a cieľ na Trojičnom nám., štart 11. h deti, 14. h dospelí, sladká odmena, účastnícke medaily, vecné ceny pre víťazov
  • Veľký Biel: Biely kotlík – súťaž vo varení gulášu
  • Trebišov: jarný trh
  • Zvolen: festival Zámocká hudobná jar – INVENTION QUARTET – fúzia klasiky, world music a jazzu, 19. h, Deň Zeme – zobúdzanie studničiek v Slatinke, dobrovoľnícke čistenie studničiek v dedine Slatinka, 10. h

26. apríla, nedeľa

  • Banská Bystrica: tvorivé dielne pre deti v Thurzovom dome – Africké rituály – masky, 13. h – 17. h
  • Bratislava: Račiansky polmaratón, štart 10. h, Račianska desiatka, štart 10.10, detské behy, štart 10.15, prezentácia od 8. h v budove Račianska kúria, Nám. A. Hlinku
  • Bratislava: spoločná nedeľa v Galérii: Do terénu! – tvorivý program v spolupráci s festivalom Fjúžn, deti presondujú vybrané stavby a budovy (kúpele, prístav a pod.) a vytvoria spoločné dielo v ateliéri SNG, pre rodiny s deťmi od 6 – 12 rokov, 15.h – 17.h
  • Martin: Láska na dedine – stavanie májov a ľúbostné zvykoslovie, pobozkajte sa pod čerešňou v Múzeu slovenskej dediny
  • Stará Ľubovňa: tradičný remeselný jarmok v Stredovekom vojenskom tábore, 13. h, otvorenie hradných brán, hudba hradu Ľubovňa, 14. h rímskokatolícka svätá omša v hradnej kaplnke, sprístupnenie výstavy liturgických skvostov zo slovenských kráľovských miest Podolínec a Hniezdne v hradnej kaplnke.

30. apríla, štvrtok

  • Bojnice: Medzinárodný festival duchov a strašidiel – Mŕtve nevesty – Katarína Noffry, rozhádaní manželia Pálffyovci, utrápená Bianca Sforza, tehotná kráľovná z Anjou či rafinovaná Beatrix Aragonská s kráľom Matyášom na Bojnickom zámku do 2. 5., potom 7. 5. – 10. 5. a 15. 5. – 17. 5.

1. mája, piatok

  • Pribylina: Mladuchy z Liptova, podujatie v Múzeu liptovskej dediny

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Deň otvorených dverí #zadarmo #primátor Bratislavy