Osvienčimské múzeum je preplnené, nezvláda nápor návštevníkov

Múzeum v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz v poľskom Osvienčime čelí v poslednom čase takému veľkému náporu návštevníkov, že bude zrejme musieť záujemcov o prehliadku odmietať, povedal zástupca riaditeľa múzea Andrzej Kacorzyk.

24.04.2015 07:00
Osvienčim, holokaust, Auschwitz, koncentračný... Foto: ,
Koncentračný tábor Auschwitz.
debata (3)

Mimoriadny záujem a dlhé rady podľa neho zrejme vyvolalo januárové 70. výročie oslobodenia tábora Červenou armádou.

Múzeum zároveň vyzvalo záujemcov o prehliadku, aby sa objednali cez internet a vyhli sa možnému sklamaniu. Návštevníci sa môžu hlásiť na adrese Visit.auschwit­z.org. Len touto cestou môže vedenie múzea zaručiť, že návštevníci sa do múzea dostanú.

V tomto roku už osvienčimský tábor navštívilo štvrť milióna ľudí, čo je o 40 percent viac ako v rovnakom období vlani. V minulom roku pritom osvienčimské múzeum navštívilo rekordných 1,5 milióna ľudí.

Najväčší nápor záujemcov zaznamenali v Osvienčime tento rok v marci, keď múzeum navštívilo 130-tisíc ľudí. Vlani to bolo 82-tisíc návštevníkov. Vrchol záujmu však múzeum zrejme ešte len čaká, pretože najviac ľudí prichádza v letných mesiacoch.

Nacistické Nemecko zriadilo v Osvienčime vyhladzovací tábor v roku 1940 a pobočný tábor Osvienčim-Brezinka o dva roky neskôr. Zahynulo tam vyše 1,1 milióna ľudí, väčšinou európskych Židov, ale aj Poliakov, Rómov či sovietskych vojnových zajatcov. Červená armáda tábor oslobodila 27. januára 1945, múzeom sa stal v roku 1947.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #koncentračný tábor #múzeum #Auschwitz #Auschwitz-Birkenau