Mníchov zamyká krígle a ukrýva odtlačok nohy démona

Nemecké mesto Mníchov je mestský okres a zároveň metropola spolkovej krajiny Bavorsko. Po Berlíne a Hamburgu je tretím najväčším mestom krajiny. Vďaka blízkym Alpám, krásnym mestským parkom, pouličným kaviarňam v stredomorskom štýle a vonkajším pivným terasám sa ho oplatí navštíviť najmä v lete.

10.05.2015 07:00
Mníchov, Bavorsko, Nemecko, radnica, Frauenkirche Foto:
Frauenkirche a mníchovská radnica
debata

Po príchode do Mníchova si nemusíte požičiavať auto či jazdiť taxíkom, systém verejnej dopravy v meste je typický nemecký – presný, efektívny, prehľadný a vozidlá sú čisté. Celodenný turistický lístok na centrálne zóny vás vyjde na 6,20 eura, celosieťový stojí 12 eur.

V niektorej z mníchovských reštaurácií určite nepohrdnite známymi nemeckými klobáskami, z mnohých druhov si určite každý vyberie tú svoju najobľúbenejšiu.

Mníchovská gastronomická scéna má však určite čo ponúknuť aj v oblasti vegetariánskej a organickej kuchyne. Jej základ tvoria bezmäsité jedlá, napríklad spätzle (vaječné rezance) či rösti (zemiakové placky niekedy servírované s jablkovým kompótom).

Čerstvé exotické a domáce potraviny dobrej kvality nakúpite na trhovisku Viktualienmarkt, ktoré založili v roku 1807. Na niekoľkých tisícoch štvorcových metrov predávajú desiatky stánkarov.

Zaspomínajte si na olympiádu

Mníchovská Englische Garten (Anglická záhrada) je jedným z najväčších mestských parkov sveta. Založili ju ešte v roku 1789 a meno dostala podľa svojho štýlu ladeného podľa vzoru britského vidieka.

Englische Garten Foto: SHUTTERSTOCK
Englische Garten, English garden, Anglická záhrada, park, zeleň, Mníchov, Nemecko, Bavorsko Englische Garten

Domáci aj turisti sem prichádzajú za relaxom, ale obľubujú ho aj športovci, najmä bežci či cyklisti, ktorí môžu trénovať na jeho 78 kilometroch cestičiek.

Park sa pýši tiež japonským domčekom postaveným na umelom ostrove uprostred Schwabingského potoka, kde sa pravidelne usporiadavajú čajové obrady. Pri Chinesischer Turm (Čínskej veži) víta milovníkov zlatistého moku druhá najväčšia pivná záhrada v Mníchove so 7 000 miestami.

Športových fanúšikov poteší návšteva štadióna, ktorý bol v roku 1972 dejiskom 20. olympijských hier. Pred týmto športovým sviatkom vznikol v Mníchove Olympijský park – jedna z najzaujímavejších stavieb v Európe, ktorá zahŕňa ešte krytý plavecký bazén, cyklistický štadión, jazero a vežu vysokú 286 metrov.

Olympijský štadión v Mníchove Foto: SHUTTERSTOCK
Mníchov, olympijský štadión, futbalový štadión, hry, Nemecko, Bavorsko Olympijský štadión v Mníchove

Kapacita štadiónu je 78 000 fanúšikov, futbalové ihrisko je vyhrievané asi 20 kilometrami umelohmotného potrubia pod trávnikom.

Najvýraznejším prvkom na celom štadióne je strecha v podobe beduínskeho stanu, ktorá prekrýva vyše polovicu štadióna.

Domov najznámejšieho Bavora na kolesách

Bavorsko sa neodmysliteľne spája so značkou Bayerische Motoren Werke a v Mníchove má aj expozíciu a múzeum, kde môžete obdivovať novinky, ale aj historické autá a motocykle tohto koncernu.

Automobilové múzeum Foto: SHUTTERSTOCK
BMW welt, Múzeum BMW, Mníchov, Bavorsko, Nemecko Automobilové múzeum

Medzi turistami je veľmi obľúbeným a inšpiratívnym miestom je zámok Blutenburg z 15. storočia, obklopený vodou a početnými vežičkami. Na dlhé prechádzky zasa láka historický park okolo zámku Nymphenburg.

Mníchovskému námestiu Marienplatz dominuje nádherná neogotická stavba Novej radnice z polovice 19. storočia. Po viacerých prístavbách má budova dnes dokopy šesť nádvorí.

Vo vikieri veže sa nachádza svetoznáma zvonkohra so 43 zvonmi. Od roku 1908 sa tu každý deň o 11., 12. a 17. hodine krútia postavy pripomínajúce his­tóriu Mníchova.

Najväčším vnútromestským zámkom v Nemecku je Mníchovská rezidencia s desiatimi dvormi. V klenotnici môžete obdivovať bavorské koru­novačné kleno­ty.

Panoráma Mníchova a možno aj Álp

Jedným zo symbolov Mníchova a najstarším farským chrámom v meste je kostol sv. Petra. Už v 11. storočí na jeho mieste stál kostol, ktorý v priebehu storočí niekoľkokrát prestavovali a rozširovali.

Počas druhej svetovej vojny bol kostol taký zničený, že rekonštrukcia sa zdala nemožná. Odsúdili ho preto na demoláciu a dokonca už vyvŕtali aj diery na nálože. Nakoniec sa ho však predsa len podarilo zachrániť.

Zaujímavosťou je, že sa v ňom dodnes slúžia omše chrbtom k ľuďom. Z veže kostola si môžete prehliadnuť celý Mníchov ako na dlani a keď je pekne, dovidieť z nej až na Alpy.

Nádherný panoramatický výhľad ponúka aj takmer 100 metrov vysoká Južná veža katedrály Frauenkirche (Ženského kostola). Cibuľovitý tvar oboch veží dómu je symbolom Mníchova. Zaujímavosťou je, že tieto veže fungujú aj ako pomyselná výšková stavebná čiara – žiadna stavba v meste nesmie byť vyššia ako ony.

Vo foyeri nájdete v podlahe odtlačok ľudskej nohy, ktorá má na päte pazúr – legendy hovoria, že je to diablova stupaj…

Krígeľ pod zámkom

Kúsok antiky zažijete na Kráľovskom námestí (Königsplatz), ktoré našlo inšpiráciu v aténskej Akropole. V iónskej Glyptothek objavíte zbierku starovekých rímskych a gréckych sôch, oproti sa nachádza budova Štátnych antických zbierok v korintskom štýle, ktorá uchováva umenie Etruskov, Grékov a Rimanov.

Hofbräuhaus Foto: SHUTTERSTOCK
Hofbraeuhaus, piváreň, pivo, pivári, krígle, Mníchov, Bavorsko Hofbräuhaus

Mníchov sa hrdí aj múzejným areálom so štyrmi top galériami: Pinakothek der Moderne, Museum Brandhorst, Neue Pinakothek a Alte Pinakothek s obrovskou kolekciou stredovekého umenia zo 14. až 18. storočia, okrem iného aj s najväčšou zbierkou Rubensových obrazov na svete.

Po náročnej prehliadke mesta dobre padne osvieženie v svetovo pres­lávenej mníchov­skej pivárni Hofbräuhaus. Krígeľ piva „Maß“ si môžete vychutnať v rezkom rytme udávanom domácou dychovkou.

Svetovým unikátom (licencovanú kópiu nájdete v Las Vegas) sú bezpečnostné schránky na pivné krígle, o ktoré žiadali samotní štamgasti, pretože chceli mať svoje osobné a veľmi cenné poháre spoľahlivo odložené.

Na skok do prírody

Počas pobytu v bavorskej metropole si vyhraďte čas aj na návštevu prírody, diaľnica vás rýchlo privedie rovno k nohám majestátnych Álp.

Wendelstein Foto: SHUTTERSTOCK
Wendelstein, Bavorsko, Nemecko Wendelstein

Na polceste k nim, len 30 minút od Mníchova, leží Starnberská krajina piatich jazier, ktorá je skvelým miestom na kúpanie, šport aj turistiku či bicyklovanie.

Po zastávke v meste Starnberg môžete ešte asi 15 minút pokračovať po trase smerom k Andechsu, takmer na brehu jazera Ammersee, a navštíviť tamojší historický kláštor.

Z Mníchova najdostupnejšia hora Wendelstein sa nachádza severne od mesta a na jej vrchol za úžasnými výhľadmi sa môžete pohodlne vyviezť lanovkou.

Ak máte deň času, navštívte aj 80-kilometrov vzdialené jazero Walchensee, jedno najväčších v Bavorsku. Má až karibsky modrú vodu a pred ruchom sveta sa skrýva vysoko v Alpách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Mníchov