Prežite noc v múzeu či v galérii

Viac ako 50 múzeí a galérií po celom Slovensku sa o týždeň v sobotu 16. mája otvorí návštevníkom až do noci. Priamo v expozíciách sa bude spievať, hrať a tancovať a vy sa budete môcť na všeličo pýtať.

08.05.2015 07:00
debata
Slovenské technické múzeum - Múzeum dopravy... Foto: SITA, Diana Černáková
Noc múzeí a galérií, Bratislava, Slovenské technické múzeum - Múzeum dopravy Bratislava počas podujatia Noc múzeí a galérií.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí sa Slovensko už po jedenásty rok zapája do populárnej akcie – Noc múzeí a galérií.

Návštevníci nazrú do zákulisia práce múzejníkov a galeristov, oprášia zaujímavosti z depozitárov aj sa zabavia. Všade pripravili vlastný program.

Priestory, kde na vŕzgajúcich parketách počuť každý krok, rozozvučí hudba, trochu napätia a život medzi staré múry vnesie divadlo a tanec. A hoci bude tma, v hlavách sa rozsvieti na workshopoch a srdce sa poteší v tvorivých dielňach.

V hlavnom meste bude otvorených vyše 30 múzeí a galérií a v Bratislave i v Košiciach stačí zaplatiť len raz, vstupenka platí na toľko miest, koľko len stihnete vidieť.

Od sídelnej budovy Národného múzea na Vajanského nábreží bude premávať Vláčik Blaváčik k Národnej galérii, na Hrad každú celú hodinu (od 11. h).

V Starej radnici je otvorená výstava fotografií Perute k výročiu československých perutí RAF a o 18. večer sa deti s rodičmi zabavia v Detskom ateliéri.

Slovenská národná galéria ponúka v Berlinke knižný bazár a pre rodičov s deťmi tvorivé dielne (14.30 – 16.30), od 16. h sa deti stretnú s rozprávkovými ilustráciami Ľudovíta Fullu.

Ryžovanie zlata. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Noc múzeí a galérií, Vajanského nábrežie, Ryžovanie zlata.

Dospelí za ten čas odhalia prekvapenia stredovekého obrazu alebo diela inšpirované tekutou múzou a podebatujú si o domácej knižnici.

V archeologickom múzeu budú rozvoniavať pečené placky a rytieri predvedú šermiarske umenie. Na Bratislavskom hrade zažijete o 18. hodine živé predstavenie 2. sibírskeho jazdeckého pluku čs. légií k výstave Prvá svetová vojna.

V Prírodovednom múzeu sa dozviete, ako sa neotráviť z húb, ako si urobiť kópiu skameneliny a uvidíte živé hady. V Galérii ÚĽUV sa od 15. hodiny môžete zapojiť do kvízov pre deti aj dospelých a do tvorivých dielní.

Košice si pripomenú duch 50. až 70. rokov minulého storočia – spomienky oživia dôverne známe predmety – nábytok, hračky, odevy, dopravné prostriedky, domáce spotrebiče.

Na Budatínskom hrade to rozvíria orientálne tance a príbehy Tisíc a jednej noci, na Hrade Strečno ohňová šou.

V Martine si vyskúšate, ako sa robia klobúky, do múzea hračiek na Modrom Kameni príde 007 kozliatok a v Banskej Bystrici tvorivé dielne pre deti trvajú od 18. do 22. h. Podrobný program všetkých múzeí a galérií nájdete na nocmuzei.sk.

Kam za zábavou

Festival duchov a strašidiel. Foto: Múzeum Bojnice
Noc múzeí a galérií, strašidlá, bosorka, ježibaba, vodník, Festival duchov a strašidiel.

8. mája, piatok:

  • Bojnice: Medzinárodný festival duchov a strašidiel – Mŕtve nevesty na Bojnickom zámku, aj cez víkend
  • Motešice: deň otvorených dverí v žrebčíne, 10. h – 15. h
  • Žilina: rytierske výpravy v kaštieli Radoľa

9. mája, sobota

  • Slovensko: Míľa pre mamu – podujatie na podporu materstva v mnohých mestách súčasne
  • Bratislava: výstava nálezov zvyškov lietadiel zostrelených počas 2. svetovej vojny, Múzeum dopravy
  • hrad Beckov: Deň šermiarov a šermiarok, divadelné predstavenia 11.30 h, 12.30 h, 14.30 h, o 15.30 h rytiersky turnaj, pre deti počas celého dňa šermiarska aréna, akcia 10.h – 16. h
  • Hlohovec: Deň kvetov, predaj a sprievodný program, Nám. sv. Michala, 9. h – 15. h
  • Myjava: koštovka páleného, 21. ročník, KD Samka Dudíka, 19. h
  • Lubina/Bzince pod Javorinou: Podjavorinské folklórne slávnosti, amfiteáter na vrchu Roh, 14. h
  • Nitra: Deň matiek, program v KD Mlynárce (15. h), KD Párovské Háje (16. h) a Dolné Krškany (16.30)

10. mája, nedeľa

  • Vychylovka: Kuchyňa starých materí v Múzeu kysuckej dediny, príprava tradičných jedál priamo v objektoch skanzenu

15. mája, piatok

  • Bojnice: Medzinárodný festival duchov a strašidiel – Mŕtve nevesty na Bojnickom zámku do 17. 5.

16. mája, sobota

  • Bratislava: Noc múzeí a galérií v SNG: Za siedmimi horami, kto rozprával, kto zapísal a kto ilustroval slovenské rozprávky
  • Modra: Deň otvorených dverí v historickom sirotinci, prehliadka hstorickej budovy architekta Jurkoviča, program pre rodiny
  • Skalica: Trdlofest – skalický trdelník pečený podľa tradičnej receptúry na otvorenom ohni, hudba, víno z regiónu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #galérie #návštevníci #Noc múzeí