Milujete Taliansko? Tak ostaňte na Slovensku! Zavíta sem festival Dolce Vitaj

Talianska hudba, filmy, dizajn či gastronómia - aj to ponúkne ôsmy ročník festivalu Dolce Vitaj, ktorý sa bude v júni konať v štyroch slovenských mestách - Bratislava, Žilina, Poprad a Košice.

28.05.2015 13:00
debata

Festival otvorí 4. júna v Dvorane Vysokej školy múzických umení (VŠMU) na Zochovej ulici v Bratislave koncert talianskej flautistky Luisy Sello a súboru La Sinfonietta.

Organizátori sľubujú, že desiatka podujatí v štyroch slovenských mestách ponúkne počas júna ochutnávku výnimočnej talianskej kultúry a temperamentné­ho štýlu.

Festival talianskej kultúry 30. júna v Bratislave ukončí koncert talianskeho skladateľa a klaviristu Fabrizia Paterliniho.

Pestrý program v každom meste

Nielen hudobní nadšenci, ale aj milovníci filmu či divadla si prídu počas festivalu Dolce Vitaj na svoje. Prehliadka talianskych filmov bude od 10. do 14. júna v Kine Lumière v Bratislave.

Na festivale animovaných filmov Fest Anča 2015 v Žiline-Zariečí si budú môcť návštevníci zase pozrieť od 24. do 28. júna výber z talianskych animovaných filmov.

V Košiciach sa bude konať od 17. do 21. júna Medzinárodný festival lokálnych televízií, na ktorom sa predstaví takmer 200 filmov zo 49 krajín sveta.

Talianski umelci sa predvedú aj na divadelných doskách. S tanečným predstavením „Pina… lebo Neapol proste nie!“ zavíta 20. júna do Bratislavy tanečná skupina Movimentoinactor Tetrodanza z talianskeho mesta Pisa.

Bábkové predstavenie „Vĺčik a mesiac“ prinesie divadelný súbor L'Asina sull'isola z Montecchia.

Divadelníci sa 4. júna predstavia v Štúdiu Tatra v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a 10. júna v Divadle Malá scéna STU v Bratislave.

Súčasťou festivalu Dolce Vitaj bude aj taliansky dizajn a umenie. Talianski dizajnéri sa predvedú napríklad na podujatí Bratislava Design Week.

Výstavu diel Marca Kalinku si budú môcť záujemcovia pozrieť v Žiline a talianske umenie nebude chýbať ani na výstave Socha a objekt v Grassalkovichovej záhrade v Bratislave.

V rámci festivalu Dolce Vitaj zavíta do Bratislavy taliansky spisovateľ Emanuele Trevi, ktorý predstaví slovenské vydanie knihy Niečo napísané.

V Košiciach 24. júna odštartuje výstava o tom, ako sa vyvíjal taliansky jazyk. Výstava potrvá až do 2. augusta.

Chute a vône Apeninského polostrova

Neodmysliteľnou súčasťou Talianska je aj jeho typická gastronómia. Jedlá a produkty z tejto krajiny nájdu ľudia od 24. do 28. júna na talianskom trhu Mercanto italiano, ktorý sa bude konať v historickom centre Bratislavy.

Kulinári tu nájdu napríklad taliansky med, údeniny, typickú zeleninu a ovocie, ale aj syry, olivový olej, víno, zaváraniny či bylinky.

Taliani zavítajú počas júnových dní aj do Popradu, kde sa bude od 17. do 21. júna konať podujatie Viva Italia. Popradské Námestie sv. Egídia bude v tieto dni patriť talianskemu jedlu, vínu i kultúre.

Špeciality a typické talianske produkty si budú môcť Popradčania kúpiť počas podujatia Viva Italia v 24 gastrono­mických stánkoch, ktoré budú otvorené každý deň od 12:00 do 22:00.

Festival Dolce Vitaj sa na Slovensku koná vďaka spolupráci Veľvyslanectva Talianskej republiky, Talianskeho kultúrneho inštitútu a Taliansko-slovenskej obchodnej komory.

Záštitu nad ôsmym ročníkom podujatia prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič a námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková.

Program festivalu Dolce vitaj je aj na internetovej stránke Dolcevitaj.eu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #festival #Dolce vitaj