To je výhľad! Pozrite sa na New York z novej plošiny vo výške 400 metrov

Americký New York láka od minulého týždňa turistov, ale aj domácich, na dychberúcu atrakciu – v novom mrakodrape One World Trade Center vo výške takmer 400 metrov otvorili vyhliadkovú plošinu, z ktorej sa možno kochať panoramatickým pohľadom na veľkomesto so všetkými jeho slávnymi dominantami.

03.06.2015 07:00
New York, One World Observatory, One World... Foto: ,
One World Observatory láka turistov aj Newyorčanov.
debata

Prevádzkovatelia očakávajú, že vyhliadka One World Observatory pritiahne napriek vysokému vstupnému až 10 000 návštevníkov denne. V predpredaji totiž už stihli predať státisíce lístkov.

Mrakodrap stojí na mieste zrútených budov Svetového obchodného centra (takzvaných Dvojičiek), ktoré zničil teroristický útok z 11. septembra 2001, a prvých nájomníkov privítal už vlani. Veľkolepo poňatú vyhliadku však slávnostne otvorili až minulý piatok.

Dospelí zaplatia za vstupenku 32 dolárov (takmer 30 eur) a jedným z piatich vysokorýchlostných výťahov sa potom počas menej ako minúty dostanú na 102. poschodie, do výšky 382 metrov.

„Je to najrýchlejší výťah na západnej pologuli. Zdolá 380 metrov za 47 sekúnd,“ pýši sa Dave Kershner z návštevníckeho centra.

V rýchlosti 23 metrov za sekundu si cestujúci vo výťahu obloženom plazmovými obrazovkami navyše pozrú aj krátku animáciu o tom, ako sa za posledných 500 rokov vyvíjala panoráma Manhattanu.

Na vrchole mrakodrapu si potom vychutnajú dnešnú podobu veľkomesta sami – ako na dlani sa pred nimi otvorí pohľad na najznámejšie dominanty: sochu Slobody, budovu OSN, Brooklynský most, námestie Times Square, Wall Street či mrakodrap Empire State Building. Za priaznivého počasia vidieť až do vzdialenosti 80 kilometrov.

One World Observatory Foto: SITA/AP, Bebeto Matthews
New York, One World Observatory, One World Trade Centre, WTC, vyhliadková plošina, Manhattan, Ground Zero One World Observatory

Newyorčania si tento pohľad na mesto nemohli užívať 14 rokov, odvtedy, čo do dvoch veží Svetového obchodného centra narazili teroristami riadené dopravné lietadlá. Otvorenie tejto vyhliadky je pre nich ďalším symbolom toho, že sa mestu podarilo traumu 11. septembra prekonať.

Mrakodrap One World Trade Center (WTC), ktorého stavba trvala osem rokov a Američanov vyšla na 3,8 miliardy dolárov (takmer 3,5 miliardy eur), je s 541 metrami teraz najvyššou stavbou v USA. Na návrhu jeho podoby sa podieľal známy architekt Daniel Libeskind.

Okrem výškovej budovy na mieste zvanom Ground Zero stojí tiež pamätník viac ako 2 700 obetiam útoku a múzeum.

One World Trade Center
Eric Robinson predstavuje obrazovky, ktoré...
+15Pohľad zo Sky Portalu priamo dole na ulicu.
debata chyba
Viac na túto tému: #New York #mrakodrap #výhľady #Manhattan #One World Trade Center