Múzeum slovenskej dediny v Martine v nedeľu opráši zabudnuté remeslá

Múzeum slovenskej dediny v martinských Jahodníckych hájoch v nedeľu opráši zabudnuté remeslá. Na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster predvedú svoje majstrovstvo študenti stredných škôl.

13.06.2015 13:30
debata

„Stredoškoláci v úlohe tovarišov zoznámia návštevníkov s tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby prenesenými do súčasných školských osnov. Ukážkami svojich prác sa predstavia študenti zo Školy úžitkového výtvarníctva v Ružomberku, Pedagogickej a sociálnej akadémie Turčianske Teplice a Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Návštevníci budú mať možnosť získať informácie aj o študijných odboroch a zameraniach prezentovaných škôl,“ povedala Jaroslava Ďurdíková z Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine.

V tvorivých dielňach, ktoré budú viesť študenti, si návštevníci skanzenu budú môcť vyskúšať často už zabudnuté textilné techniky, napríklad tkanie na krosnách, na forme či na ráme, tlač na textil ručnými formami, maľbu na textil, zhotovenie drevených hračiek či maňušiek pre bábkové divadlo.

„Pripravený bude aj šliapací šijací stroj, na ktorom si budú môcť ušiť napríklad jednoduché vrecúško. A prichystané budú aj ukážky umeleckého a remeselného spracovania kovov, ostrenie nožov na ručnom kamennom brúse, mokré i suché plstenie ovčej vlny alebo ukážky paličkovania,“ dodala Ďurdíková.

Návštevníci skanzenu si budú môcť vyskúšať aj tanečné kroky v Škole ľudového tanca spolu s detským folklórnym súborom Turiec z Martina. O 13:30 sa bude v kostole z Rudna konať rímskokatolícka svätá omša.

debata chyba