Bombaj zakáže turistické jazdy v kočiaroch, zvieratá vraj trpia

Nablýskané jazdy slávnymi konskými povozmi v indickom Bombaji sa budú musieť skončiť. Turisti, ktorí ich ešte chcú stihnúť, majú možnosť už len do júna budúceho roka. Potom ich zakážu, nariadil indický súd s tým, že ide o formu týrania zvierat, uviedla agentúra AP.

18.06.2015 07:00
debata

Kočiare, ktoré ťahá jeden kôň, ovenčený blýskavými svetielkami a plastovými kvetinami, boli dlhé roky jednou z turistických atrakcií pre návštevníkov indickej finančnej metropoly.

Vozy známe ako koč Victoria si ešte v 19. storočí obľúbili bohaté rodiny v Anglicku. Sú ľahko rozpoznateľné podľa svojich veľkých kolies a možnosti, aby cestujúci sedeli oproti sebe.

Súd v Bombaji ale tento týždeň rozhodol, že „aktivita, keď je koč ťahaný koňom len pre ľudské potešenie“, musí byť zastavená, pretože ide o nelegálnu činnosť. Reagoval tak na informácie, že týmto spôsobom sa zvieratá týrajú.

Súd tiež vyžaduje, aby sa uzavreli všetky stajne v meste a nariadil miestnym úradom, aby vypracovali plán, čo s koňmi aj ako pomôcť asi 700 rodinám, ktoré mali na jazdách založené svoje živobytie. Plán by mali predstaviť tento rok v decembri.

Súd však nezakázal využívanie vozov mimo Bombaja s tým, že si je vedomý, že kone či ťavy sa stále využívajú ako ťažné zvieratá. „Ak sa však zistí, že sa koče využívajú na vychádzkové jazdy, mali by tomu úrady zamedziť,“ dodal súd vo svojom verdikte.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #Bombaj #kone #týranie zvierat