Brusel sa chváli druhou najväčšou pešou zónou v Európe

V Bruseli vznikla druhá najväčšia mestská pešia zóna v Európe po Benátkach. Pre automobily natrvalo uzatvorili kilometrový úsek rušného bulváru Anspach severne od slávneho námestia Grand Place a niekoľko priľahlých ulíc, informovala agentúra Reuters.

08.07.2015 07:00
Brusel, Belgicko, Grand Place, námestie, mesto, Foto:
Slávne bruselské námestie Grand Place.
debata

Obchody, kaviarne a reštaurácie v uzavretej zóne rozšírili svoje letné vonkajšie posedenie, a ulicu tak zaplnili drevené lavice, stoly a stoličky. Bez automobilovej prevádzky je teraz úsek medzi historickou budovou bruselskej burzy a námestím Place de Brouckère.

„Aj my môžeme mať zo zmeny výhodu,“ povedal regionálny manažér banky Stephane Metzger. Iní boli zdržanlivejší. „Nepochybne to bude dobré pre turistov. Uvidíme, ako to bude fungovať,“ poznamenala pracovníčka miestneho butiku Stephanie de Feldmová.

Plán na vytvorenie pešej zóny vznikol v roku 2003 s cieľom zmeniť nelichotivú povesť Bruselu ako mesta so znečisteným vzduchom a množstvom automobilov. Verejný priestor sa má teraz vrátiť obyvateľom belgickej a európskej metropoly.

„Za uplynulých 40 rokov bol Brusel známy ako mesto pre automobily,“ poznamenal minister dopravy bruselského regiónu Pascal Smet. „Teraz sa musí stať mestom pre ľudí,“ dodal.

Ak bude pilotný projekt úspešný, ďalšie pešie zóny by mohli v meste vzniknúť v roku 2018. Bulvár Anspach je jedna z najdôležitejších a najrušnejších tried v centrálnej časti Bruselu, ktorého centrum pretína v severojužnom sme­re.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #pešia zóna