Paríž dostane sklenenú pyramídu

Do piatich rokov vyrastie v Paríži tretia najvyššia stavba v meste po 324-metrovej Eiffelovej veži a 210-metrovom mrakodrape Montparnasse. Bude vysoká 180 metrov. Sklenenú pyramídu pomenujú Tour Triangle, čo v preklade znamená Trojuholníková veža. S výstavbou sa začne do dvoch rokov a s odovzdaním do užívania sa počíta v roku 2020.

03.07.2015 12:30
Paríž, sklenená pyramída, Francúzsko Foto:
Vizualizácia mrakodrapu v podobe pyramídy, ktorý postavia v Paríži. Náklady na výstavbu dosiahnu 500 miliónov eur. Projekt pochádza z dielne švajčiarskej spoločnosti architektov, ktorí sú známi tým, že napríklad navrhli olympijský štadión v Pekingu.
debata

Cestu k povoleniu výstavby sprevádzali spory. Vedenie mesta dokonca najprv zamietlo projekt. Zmena nastala až po jeho úprave.

Anne Hidalgová, od jari minulého roka historicky prvá žena v primátorskom kresle Paríža, veľmi podporovala plán Trojuholníkovej veže. Väčšina členov mestského zastupiteľstva sa však postavila proti nej. Hlasovanie v novembri 2014 vyznelo v pomer 83 : 78 v neprospech skleneného mrakodrapu. „Socialistický tábor, do ktorého patrí Hidalgová, napadol rozhodnutie na súde. Požiadal ho označiť za neplatné. Mnohí poslanci totiž demonštratívne mávali vyplnenými hlasovacími lístkami, čím porušili tajné hlasovanie,“ pripomenuli noviny Le Monde.

Opakovaný pokus teraz vyšiel. Hidalgová si pochvaľuje, že Paríž dostane architektonický skvost. Návrh mrakodrapu pochádza z dielne švajčiarskych projektantov, ktorí sa napríklad podpísali pod olympijský štadión v Pekingu. „Vznikne 5-tisíc pracovných miest počas výstavby a rovnaký počet, keď Trojuholníková veža začne slúžiť užívateľom,“ zdôraznila primátorka podľa novín Le Parisien.

Mestské zastupiteľstvo zmenilo názor po úprave projektu. Hlavná novinka je tá, že pribudol štvorhviezdičkový hotel. Bude mať 120 izieb, lákadlom sa stane panoramatická reštaurácia. „Architekti zmenšili pôvodnú rozlohu 80-tisíc štvorcových metrov kancelárií o 10-tisíc štvorcových metrov, čím sa hlavne uvoľnil priestor pre hotel,“ podotkol portál France Soir. V opakovanom hlasovaní si upravená podoba pyramídy našla 87 stúpencov medzi mestskými poslancami, 74 členov zastupiteľstva bolo proti.

Výstavba, ktorá bude stáť pol miliardy eur, sa teda môže začať, ale neznamená to bodku za politickým napätím. Šéfka opozície v zastupiteľstve Nathalie Kosciusková-Morizetová, ktorá vlani neúspešne kandidovala proti Hidalgovej, vyslovila pochybnosti nad zmenou postoja niekoľkých poslancov. „Udivuje ma, ako sa otočili o 180 stupňov,“ poznamenala podľa France Soir. Objavili sa špekulácie, že Hidalgová vyvíjala nátlak, čo však primátorka dôrazne popiera. Dotknutí poslanci tvrdia, že projekt podporili, keď uvideli, že pribudne hotel.

Tour Triangle (Trojuholníková veža)

  • Nová dominanta Paríža v tvare pyramídy bude vysoká 180 metrov.
  • Mrakodrap postavia pri diaľničnej výpadovke Porte de Versailles na juhozápade mesta do roku 2020.
  • Trojuholníková veža vytvorí 5-tisíc pracovných miest.
  • Sklená pyramída bude mať 42 podlaží s celkovou rozlohou viac ako 92-tisíc štvorcových metrov.
  • Väčšinu priestoru zaberú kancelárie (približne 77-tisíc štvorcových metrov).
  • Súčasťou výškovej budovy bude štvorhviezdičkový hotel, veľká konferenčná sála, jasle, zdravotné stredisko, panoramatická reštaurácia a vyhliadková terasa.

Philippe Goujon, starosta 15. parížskeho obvodu, kde pyramídu postavia, trvá na tom, že taká výšková budova nepatrí do tejto časti metropoly. „Architekti vzali do úvahy viaceré naše pripomienky, ale nestačilo to, aby sme to podporili,“ citoval ho portál France 24. Goujon pritom zdôraznil, že proti bola väčšina obyvateľov obvodu.

Jean-Louis Missika, ktorý je na parížskom magistráte zodpovedný za urbanizmus, naopak, prízvukuje, že Trojuholníková veža je v meste nevyhnutná. „V Paríži je voľných Iba 4,8 percenta kancelárskych plôch. Navyše výrazná väčšina týchto priestorov je zastaraná,“ upozornil podľa Le Monde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Paríž #pyramída