Pamplona opäť podľahla adrenalínu: Býky počas behu zranili 13 ľudí

Severošpanielske mesto Pamplona sa aj tento rok stalo dejiskom tradičného behu pred býkmi. Nebezpečná zábava sa v prvý deň skončila rekordne skoro a už počas úvodných sekúnd sa zranilo 13 osôb.

08.07.2015 13:45 , aktualizované: 16:45
Pamplona, Fermin, fiesta, býky, španielsko,... Foto: ,
Vlani sa pri behoch s býkmi zranilo najmenej 42 ľudí.
debata (1)

Prvý z ôsmich behov pred býkmi, ktoré sa konajú v rámci tradičných osláv sviatku svätého Fermina, trval presne dve minúty a 23 sekúnd a vyžiadal si zranenia najmenej 13 ľudí. Ošetrili ich v nemocnici a lekári tvrdia, že život žiadneho z nich nie je ohrozený. Počas prvého dňa sviatku vybehlo do ulíc šesť býkov. Behy budú pokračovať aj v ďalších dňoch, so začiatkom vždy o 8:00.

Zranení majú pomliaždeniny, troch mužov nabrali niektoré z býkov na rohy. Najviac postihnutý je muž, ktorého ostrý roh mohutného zvieraťa zasiahol priamo do hrudníka. Jeho stav je stabilizovaný, uistil podľa agentúry AP jeden z lekárov. K ďalším dvom zraneným sa nevyjadril.

Pri druhom behu dvakrát nabral býk rohmi 27-ročného Austrálčana a bodol ho do slabín a stehna. Zranenia utrpeli tiež ďalší dvaja ľudia.

Na takmer kilometer dlhom behu s býkmi medzi...
Španielsky toreádor Pepe Moral predvádza svoje...
+9Počas prvého dňa osláv vybehlo do ulíc šesť býkov.

Deväťdňové oslavy sa začali v pondelok ohňostrojom nazývaným Chupinazo a vypálením z balkóna radnice. Tisíce ľudí sa pritom polievali vínom, ako býva v úvode zvykom.

Pouličné oslavy preslávil americký spisovateľ Ernest Hemingway novelou Fiesta (Slnko aj vychádza) z roku 1926. Tradícia siaha do 16. storočia a rozvinula sa z pôvodne obyčajného presúvania býkov do arény pred konaním večernej koridy.

Španielsky toreádor Pepe Moral sa chystá zabiť... Foto: SITA/AP, Daniel Ochoa de Olza
Pamplona, Fermin, fiesta, býky, španielsko, beh, toreádor, Španielsky toreádor Pepe Moral sa chystá zabiť býka.

Na takmer kilometer dlhom behu s býkmi medzi ohradou a arénou sa pri oslavách zúčastňujú stovky ľudí, medzi ktorými sú Španieli, ale aj turisti z mnohých krajín, ktorí túžia po dobrodružstve. Do ulíc vybiehajú posilnení alkoholom najmä mladí muži, v dave sa však niekedy objavuje aj niekoľko žien. Pri podujatí v minulých rokoch väčšinou utŕžili zranenia desiatky ľudí. Niektorí aj zomreli.

Vlani býky zranili najmenej 42 ľudí vrátane dvoch Britov a jedného Američana. Od roku 1924, keď sa o behoch začali viesť záznamy, zvieratá zabili 15 ľudí. Zatiaľ poslednou obeťou tradície bol v roku 2009 dvadsaťse­demročný Španiel, ktorému rohy zvieraťa smrteľne poranili pľúca a srdce.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pamplona #beh s býkmi