Taliani prosia svet: Posielajte k nám lepších turistov!

Do Talianska mieri čoraz viac nízkonákladových letov, z ktorých v húfoch vystupujú opití turisti hanobiaci talianske kultové pamiatky a budiaci pohoršenie napríklad aj sexom na verejnosti. Preto taliansky minister kultúry Dario Franceschini vyslal do sveta naliehavú výzvu: "Posielajte nám lepších turistov!" Informoval o tom britský spravodajský server The Times.

14.07.2015 07:00
Taliansko, Florencia, Sanra Croce námestie Foto: ,
Florencia. Zhoršujúce sa správanie turistov ohrozuje aj sochy a ďalšie umelecké diela.
debata (9)

„Stojíme o vyberanejších turistov, ktorí sem prichádzajú kvôli nášmu umeniu, hudbe a jedlu,“ uviedol Franceschini. Jeho prosba o kultivovanejších a úctivejších návštevníkov nasledovala po incidente, keď polícia vo Florencii od seba musela odtrhnúť austrálsky pár, ktorý sa miloval na lavičke na námestí neďaleko mosta Ponte Vecchio. Milenci sa pritom nenechali rušiť ani pohľadmi okoloidúcich ľudí.

Ani britskí turisti si mnohokrát nectia tradíciu kultivovaných cestovateľov vyrážajúcich do cudziny. Minulý mesiac talianska polícia zadržala Brita, ktorý si doprial sex s Ukrajinkou na verejnom trávniku v meste Terst.

Taliani sú zvyknutí piť alkohol len k jedlu a neholdujú opilstvu na verejnosti. Preto aj oni čím ďalej, tým častejšie prostredníctvom sociálnych sietí dávajú najavo rozhorčenie nad zhýralými turistami.

Zhoršujúce sa správanie turistov navyše ohrozuje aj sochy a ďalšie umelecké diela. Minulý mesiac turista vo Florencii odlomil prst zo sochy Únos Polyxeny – dielo z 19. storočia stojí pred galériou Uffizi a o prst Polyxena prišla už po štvrtýkrát za posledných päť rokov.

V februári holandskí futbaloví fanúšikovia v Ríme hádzali fľaše od piva na fontánu Barcaccia zo 17. storočia pri spodnej časti Španielskych schodov a odštiepili z nej kúsky kameňa.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #turisti #neslušnosť