Dubajské letisko je bránou do sveta

Nezablúdim? Stihnem svoj let? Neuviaznem tam? Tieto otázky si kladie veľa cestujúcich pred prvým pristátím na dubajskom letisku. Jeho veľkosť a frekvencia letov často vzbudzuje v turistoch obavy. Presvedčili sme na vlastnej koži, či sú oprávnené.

04.08.2015 07:00
Dubajské letisko, hala, lety, letová hala, Foto:
Dubajské letisko.
debata (4)

Krátko pred piatou ráno po necelých šiestich hodinách letu z Viedne začíname klesať. Ani nedostatok spánku neotupil moje zmysly natoľko, aby som nedokázala oceniť krásu nekonečnej púšte, ktorá sa kúpe v mäkkom svetle, aké možno vidieť len na svitaní. V piesku podo mnou sa objavujú čoraz väčšie zhluky bielych obydlí. Pristávame.

Blúdenia sa báť netreba

Ak ste sledovali dokumentárny seriál Jedinečné letisko v Dubaji, ktorý nedávno priniesla jedna z našich televízií, zákonite ste museli získať dojem, že tohto letiska sa treba báť. Je predsa obrovské, neprehľadné a také rušné, že ak sa nedostavíte na check-in aspoň dvadsať hodín pred odletom, uviaznete tam na deň, na dva alebo navždy. Moja skúsenosť nič také nepotvrdila. Dubajské letisko nie je o nič komplikovanejšie než iné veľké letiská sveta. Spoľahlivé značenie vás vždy privedie, kam potrebujete a ak sa vám náhodou aj podarí zablúdiť, určite bude nablízku niekto z pozemného letiskového personálu, kto vám ochotne pomôže. Je, samozrejme, možné, že sa zabudnete v nespočetných lákavých obchodoch a zmeškáte svoj let, ale to už nie je chyba letiska.

Nočné dubajské letisko Foto: AIRPORT DUBAI, Alisdair Miller
Dubajské letisko, noc, lietadlá, Nočné dubajské letisko

Je v Dubaji, tak musí byť najväčšie

V emiráte Dubaj nie je núdza o svetové prvenstvá. Do kategórie naj sa zaradilo už aj Dubai International, ktoré sa minulý rok stalo najrušnejším letiskom a zosadilo z trónu londýnsky Heathrow. Tento husársky kúsok sa podaril aj napriek tomu, že v Dubaji počas leta za plnej prevádzky 80 dní modernizovali jednu z pristávacích dráh. Minulý rok sa na dubajskom letisku premlelo vyše 70 miliónov ľudí a tento rok by ich malo byť ešte o desať miliónov viac! Lietadlá tu pristávajú alebo štartujú každé tri minúty a pri tejto frekvencii na vás naozaj posádka nemôže čakať ani sekundu. No ak neprídete na letisko na poslednú chvíľu, ale aspoň štandardné dve hodiny pred odletom, svoj let nezmeškáte, nech si to seriáloví scenáristi dramatizujú, koľko chcú.

DXB nie je DWC

Málokto z turistov prichádzajúcich do Dubaja vie, že mesto má nie jedno, ale dve letiská. Dubai International (DXB) je väčšie a známejšie z nich, určené predovšetkým na prepravu pasažierov. To druhé sa volá Al Maktoum International (DWC) a doteraz slúžilo najmä pre cargo. To sa však má čoskoro zmeniť. Tento rok je na pláne prestavba existujúceho terminálu pre pasažierov tak, aby po jej ukončení mohlo cez Al Maktoum prejsť nie súčasných šesť, ale 26 miliónov cestujúcich ročne. Letisko potom bude významnou podporou svojho veľkého brata, kde sa počíta s ambicióznym rozšírením kapacity až na 200 miliónov pasažierov ročne.

Dubajské letisko zvonka krášli fontána. Foto: AIRPORT DUBAI
Dubajské letisko, Dubajské letisko zvonka krášli fontána.

Salam alejkum, welcome to Dubai

Najlepšiu predstavu o tom, aké veľké je Dubai International, získate v letiskovom autobuse. Cesta od lietadla k pristávaciemu terminálu nám trvala takmer hodinu, rovnako dlho sme sa viezli opačným smerom pri spiatočnej ceste. V budove letiska však ide všetko rýchlo a efektívne. Slovensko patrí od minulého roka medzi štáty, ktorých občania pred cestou do Spojených arabských emirátov nemusia žiadať o víza, dostanete ich automaticky pri vstupe do krajiny (tzv. visa-on-arrival). Pri imigračnej kontrole sa teda dlho nezdržíte, sken očí a pečiatka do pasu zaberú len minútku a kým prejdete niekoľko desiatok metrov k výdaju batožiny, váš kufor bude na páse robiť pravdepodobne už druhú okružnú jazdu. Po ďalších pár desiatkach metrov vyjdete do príletovej haly. Hotovo.

Pri odlete môžete očakávať rovnako rýchly a hladký postup. Veľmi milo ma prekvapilo, že sa pri bezpečnostnej kontrole nikto nepokúšal obrať ma o drahocennú fľašu vody, vloženú v kabelke, ani o značkový parfum vo veľkom flakóne. Dubajské letisko, rovnako aj dubajské aerolínie, patria medzi najmenej reštriktívne na svete a môžem povedať, že je veľmi príjemné nemusieť sa pred pohľadmi celej odletovej haly vyzúvať a pridŕžať si nohavice bez opasku. Letisko je prvým aj posledným miestom kontaktu návštevníka s mestom či krajinou a nie je jedno, aký dojem vo vás zanechá. A v Dubaji si to veľmi dobre uvedomujú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letisko #Dubaj #letecká doprava #letecká spoločnosť