Banksy otvára v Británii Dismaland, zábavný park plný bizarností

Známy graffiti umelec Banksy vybudoval v Británii neďaleko Bristolu, na pobreží mestečka Weston-super-Mare, vlastnú verziu Disneylandu. Opísal ju ako festival umenia, zábavy a vstupnú bránu anarchizmu.

21.08.2015 13:00
Banksy, Dismaland, zábavný park Foto: ,
Dismaland
debata

V priestore môžu návštevníci obdivovať zvláštne inštalácie, ktoré, ako uvádza oficiálna stránka projektu, vytvárajú alternatívu k tradičným, cukrovou vatou obaleným, rodinným zábavným parkom.

Bansky spolu s ďalšími desiatkami spoluautorov (prispeli napríklad Damien Hirst, Jenny Holzerová a Jimmy Cauty), ktorých tvorbu Dismaland prezentuje, pozýva ľudí vychutnať si najnovšie vydanie chronického prebytku zábavy. Zároveň sľubuje návštevníkom atrakcie, ktoré budú najväčším sklamaním v celej Veľkej Británii.

Napriek tomu, že sochy a diela pripomínajú klasické disneyovské motívy, kvôli ich bizarnému spracovaniu a expresívnemu vyobrazeniu nie je park vhodný pre deti. Dismaland (tento názov sa dá preložiť ako pochmúrna či beznádejná krajina) bude otvorený len šesť týždňov a vstupenky budú stáť 3 libry, informuje web projektu.

Streetartový umelec Banksy sa preslávil graffitmi na stenách budov, dnes sa jeho diela predávajú za tisíce. Svoju totožnosť nezverejňuje.

Dismaland Foto: Reuters, SUZANNE PLUNKETT
Banksy, Dismaland, zábavný park Dismaland
Dismaland Foto: Reuters, SUZANNE PLUNKETT
Banksy, Dismaland, zábavný park Dismaland
debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Banksy #zábavný park