Tip: Festival, ktorý učí zdieľať a dávať

Svet, ktorý presadzuje racionalitu, prosperitu a techniku treba vyvážiť citom. Divadelný festival preto prináša do ulíc Nitry veľkú dávku empatie prostredníctvom divadla, filmov, verejného čítania, happeningov, výstav a iných vystúpení.

25.09.2015 07:00
divadelná nitra, divadlo, javisko,... Foto:
Mojmír II. alebo Súmrak ríše - na snímke herci činohry SND Emil Horváth a Robert Roth.
debata

Festival Divadelná Nitra načal vo štvrtok svoj 24. ročník, tentoraz na tému Empatia – zdieľať a dávať. Do utorka 29. 9. v Nitre budú rozdávať zážitky herci, výtvarníci, literáti aj ďalší umelci zo Slovenska aj zo zahraničia. Návštevníci festivalu môžu okrem divadla rôznych foriem navštíviť aj filmové projekcie, verejné čítania, výstavy, happeningy, spolu takmer 60 podujatí. A prečo je ich spoločným motívom práve empatia?

"Stále silnejší dôraz na racionalitu, ekonomickú prosperitu a technický rozvoj vyvoláva potrebu vyrovnať deficit citu, upriamiť pozornosť na humánne hodnoty a prehlbovať duchovný rozmer človeka i spoločnosti,“ vysvetlila riaditeľka festivalu Darina Kárová. Umenie podnecuje empatiu a človek, ktorý sa dokáže vcítiť a pochopiť druhého, je tolerantnejší, menej sebecký, ochotnejší zdieľať a deliť sa.

Diváci uvidia rôznorodé formy divadla – divadlo ako koncert alebo rozhlasové vysielanie, pohybové divadlo spojené s videom či hudbou, divadlo prednášku, čítanie dokumentov aj interaktívne divadlo bez hercov. Zahraničné predstavenia sa hrajú v originálnych jazykoch a sú simultánne tlmočené.

Do Hlavného programu sa dostali domáce inscenácie: Mojmír II. alebo Súmrak ríše (SND), Veľký zošit (Nitra), Domov Eros Viera nezávislého zoskupenia Med a prach a Spiatočka/Rükverc (Košice). Zo zahraničných hostí budú headlinermi poľské predstavenie Apokalypsa o hodnotách súčasnej Európy a Štvavé rádio o genocíde v Rwande.

Sprievodný program prináša pouličné divadlo, mladé študentské a amatérske divadlo, filmy, koncerty, výstavy, výtvarné inštalácie, literatúru a rozhlasové umenie. Deťom venuje divadelné predstavenia, čítania rozprávok, počúvanie rozhlasových hier, dielne, filmy a rodinám je venované nedeľné popoludnie na festivalovom inomnámestí plné súťaží, hier a pouličného divadla.

Na Divadelnej Nitre sa pripomenú aj nevidiace či nepočujúce deti, herci s mentálnym postihnutím, ľudia bez domova. V priestore čiernej kocky EMPATHY BLACK BOX pred Divadlom Andreja Bagara si ľudia vyskúšajú bežné ráno nevidiaceho. Na Svätoplukovom námestí deti vytvoria výtvarné dielo z plastového odpadu a v centre mesta zahrajú poetické automaty – po vhodení mince z nich „vypadne“ báseň. Podrobný program nájdete na nitrafest.sk.

Kam za zábavou

26. septembra, sobota:

  • Bratislava: Deň otvorených dverí v Národnej banke Slovenska – výhľad z najvyššej budovy na Slovensku, návštevníci uvidia výstavy, milión eur, tehličku zlata, ukážku policajného zásahu, exponáty z archívu a múzea aj falzifikáty bankoviek. 9. h – 15. h
  • Bratislava: Ochutnaj svet v Starej tržnici, prezentácia cudzokrajných reštaurácií, cestovateľské fotografie, vstup zadarmo 8. h – 15. h, neskôr a v nedeľu vstupné 2 €
  • Bratislava: Mobilizácia 2015 – ukážky bojov, hrané scénky, dobové tábory, historická vojenská technika, hudba, tanec, Múzeum petržalského opevnenia, Bunker b_s 4, Viedenská cesta, 10. h – 15. h
  • hrad Beckov: Tekvicový festival
  • Košice: Lov s pánom z Perína na Košickom hrade
  • Košice: Výlet s Detskou železnicou do Jasovskej jaskyne, 8.10 h
  • Kováčová: Majstrovstvá Slovenska furmanov
  • Krupina: Jesenný gazdovský jarmok
  • Nitra: Divadelná Nitra – festival, do 29. 9.
  • Levoča: Svetový deň cestovného ruchu – kvízy, hry, program, Nám. Majstra Pavla
  • Ľubietová: Michalský jarmok
  • Modra: Vinobranie
  • Myjava: Michalský jarmok s výstavou zvierat
  • Trenčín: BIO jarmok, ochutnávky, prezentácie, detský program, hudba, Mierové nám., 10. h – 17. h
  • Záhorská Bystrica: Slávnosti vína
  • Zvolen: Bytom Zvolenčan – program na zámku, výklad k expozíciám SNG od 10.30, program pre rodiny s deťmi 15. h – 17. h , autorské čítanie, hudba

27. septembra, nedeľa:

  • Spišský hrad: Hradná drakiáda

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadelný festival #Divadelná Nitra