Košičania, vyrazte za prvým maratónom historickým vlakom

Maratónsky klub a Klub historických koľajových vozidiel pripravili na sobotu 3. októbra ďalšiu nostalgickú jazdu historickým motorovým vláčikom tentoraz na miesto prvého štartu Medzinárodného maratónu mieru do Turne nad Bodvou. Historická súprava červených vláčikov odchádza z hlavnej železničnej stanice v Košiciach o deviatej. Pozvanie na jazdu prijali aj zahraniční bežci.

03.10.2015 07:00
Medzinárodný maratón mieru Foto:
Medzinárodný maratón mieru.
debata (1)

Košický maratón je už pevne spätý s históriou Košíc, no len málokto vie, že dejiny najstaršieho maratónu v Európe odštartovali nie v centre Košíc, ako je to v súčasnosti, ale v neďalekej Turni nad Bodvou.

„Aj v tomto roku vyráža na miesto historického štartu maratónu historický vláčik. Na maratónsku trať sa vydáva už po tretíkrát, na znak vďaky a úcty k histórii jedného z najstarších maratónov na svete,“ približuje menej známe dejiny Ladislav Olexa – člen Maratónskeho klubu a prípravného výboru Medzinárodného maratónu mieru.

Nenáročný výlet do jesennej prírody spestrí návštevníkom aj obec Turňa nad Bodvou, ktorá v priestoroch stanice pripravila výstavu so železničiarskou tematikou. „Pri tejto príležitosti si tak chceme spomenúť aj na významného železničného staviteľa Bélu Gerstera, ktorému vďačíme za našu trať. Následne sa v sprievode mažoretiek odoberieme na miesto prvého štartu medzinárodného maratónu mieru, odkiaľ odštartujeme symbolický beh maratónskych veteránov,“ pozýva Atila Oravecz, starosta obce Turňa nad Bodvou.

„Malý železničný výlet na prahu jesene je vhodný najmä pre rodiny s deťmi a všetkých, ktorí majú radi historické vlaky, maratón a blízke okolie Košíc. Lákadlom môže byť nenáročný turistický výstup na Turniansky hrad, Zádielsku planinu či Hájske vodopády, čím chceme cestujúcim priblížiť ďalšie atraktívne zákutia Košického kraja,“ uviedol Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel.

Doložil, že všetkým záujemcom odporúča, aby si miesto vo vlaku rezervovali včas na rezervaciekhkv@gmail.com, alebo prostredníctvom formulára na stránke www.khkv.sk.

Košičanov ešte v ten istý deň čaká rušná Biela noc, do ktorej sa železničiarskou Nocou svetiel zapojí aj Košická detská historická železnica. Program na železničke sa začne o 19:00 a potrvá do polnoci.

Na detskú železničku sa dostanete kyvadlovými autobusmi Dopravného podniku mesta Košice spred budovy Košického samosprávneho kraja na Námestí Maratónca mieru. Viac na www.detskazeleznica.sk.

Kam za zábavou

3. októbra, sobota:

  • Banská Bystrica: LIGHT EXPO: svetlo&design – svetelná umelecká exhibícia, Nám. SNP, do 18. 10.
  • Bernolákovo: Lampiónový sprievod, program pre deti od 15. h, sprievod o 18. h z Mostovej (Žabák)
  • Bojnice: Deň otvorených dverí v zoo – komentovaná prehliadka (9. h a 12.30 h) , súťaže, cvičenie sloníc, od 9. h
  • Bratislava: Bitka pri Viedni 1863 – ukážky protitureckých bojov, pechota, jazda, delové salvy, dobový tábor, hlavný program na Tyršovom náb. od 15. h
  • Detva: Dni mesta – jarmok, program
  • hrad Modrý Kameň: Gaštanové slávnosti – ochutnávky gaštanových koláčov a iných špecialít, výstav a súťaží na „gaštanovú“ tému, predaj sadeníc gaštana jedlého, pečených i surových gaštanov, hudba, šermiari, lukostrelci, dobový tábor, ukážky z policajnej kynológie, jesenné tvorivé dielne
  • Košice: Noc svetiel na Detskej železnici, 19. h – 24. h
  • Košice: Maratónsky vlak do Turne nad Bodvou, mimoriadna nostalgická jazda historickým vlakom, Hl. žst., 9. h
  • Sebechleby: Oberačka po sebechlebsky – festival vinohradníctva, folklóru, ľudovej gastronómie a zábavy, Stará hora
  • Stupava: Dni zelá – slávnosti tradície pestovania kapusty, slávnosti folklóru, remeselný jarmok, hudba, aj 4. 10.
  • Vrátna dolina: Deň horskej záchrannej služby, ukážky zo záchranných prác HZS, záchrana zo steny, zlaňovanie, ukážky práce kynológov, záchrana pomocou vrtuľníka, parkovisko Tiesňavy, 10. h

4. októbra, nedeľa

  • Košice: Svetový deň zvierat v zoo s Mariánom Čekovským, program
  • Pribylina: Poďakovanie za úrodu – program v Múzeu liptovskej dediny
  • Vychylovka/Nová Bystrica: Keď sa milý na vojnu bral – odchod regrútov na vojnu v podaní FS z Kysúc, svätá omša, Múzeum kysuckej dediny
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #košický maratón