Mladí roofers fotia mestá zo striech, pre úchvatné zábery riskujú životy

Tisíce turistov si každoročne fotografujú zlaté kupoly Petrohradu, no hŕstka mladých ľudí dáva prednosť foteniu z vrcholkov týchto kupol, na ktoré sa v srdci bývalej cárskej metropoly často šplhajú s nasadením života, píše agentúra AFP.

17.10.2015 10:00
debata

Dvadsaťročný Edik, osemnásťročná Aljona a dvadsaťosemročný Dima sedia na kraji strechy Domu dôstojníkov v centre mesta. Bavia sa spolu, smejú sa, fajčia a fotografujú okolie z výšky niekoľkých desiatok metrov nad zemou.

Aby sa sem dostali, museli prekĺznuť cez pôjd susednej budovy a odtiaľ sa vyšplhať na strechu ďalšieho domu. Pre roofers (podľa anglického roof – strecha), ako si hovoria, to je celkom bežná vec. „Strechy tu sú pre tých, ktorí chcú vidieť iný Petrohrad, pozrite sa, aký je krásny!“ vyhlasuje Edik Komlev, ktorý sa rooftingu venuje už šesť rokov.

Na strechy sa dostávajú cez pôjdy alebo lezú na budovy po lešeniach či odkvapoch. Na streche potom fotografujú a svoje snímky umiestňujú na sociálne siete, kde ich nadšene sledujú ich fanúšikovia.

Dvadsaťtriročný Daniel Netorte sa tak napríklad vyšplhal na chrám svätého Petra a Pavla, na zlatú kupolu chrámu Vzkriesenia Ježiša Krista, na strechy múzea Ermitáž, na hlavnú mešitu v meste a dokonca, ako hrdo uisťuje, aj na sídlo Federálnej služby bezpečnosti (FSB), nástupkyne KGB. „Je to pre mňa spôsob, ako obdivovať mesto, je to dobrodružstvo a zároveň skúška vlastných síl,“ vysvetľuje Daniel, absolvent Petrohradskej univerzity.

Číhajú policajti aj nehody

„Dobre, to zvládneme,“ konštatuje pred zamrežovanými vrátami, ktoré vedú na dvor starého šesťposchodového domu v centre mesta. Vyberie z batohu zväzok kľúčov a bez väčšej námahy vstupuje dovnútra. Po vnútornom schodisku veľmi ticho stúpa nahor. „Nesmieme robiť žiadny hluk, inak by obyvatelia mohli zavolať políciu,“ upozorňuje. Otvorí dvere na pôjd a už je na streche.

Na programe roofers je nevyhnutne hra s políciou na mačku a myš. „Takéto budovy, ako je Ermitáž či iné historické pamiatky, sú pod dohľadom. Polícia prichádza často už niekoľko minút po tom, ako ju niekto upozorní,“ hovorí Daniel. Uisťuje, že sa ničoho iného nebojí, iba poriadkových síl. On a väčšina jeho priateľov už strávili hodiny na komisariáte a zakaždým vyviazli s pokutou 300 rubľov (asi 6 eur). „Keď sme zliezli budovu FSB, prišla ku mne polícia o štvrtej hodine ráno,“ rozpráva Edik Komlev.

„Pravidelne zadržujeme mladých ľudí, ktorí sa šplhajú na strechy,“ potvrdzuje petrohradský policajt, ​​ktorý si neželá byť menovaný. Ako príklad uvádza zatknutie troch osôb na streche Národnej knižnice v centre mesta.

A iné nebezpečenstvá? Skupina prišla o jedného kamaráta, ktorý sa pred niekoľkými rokmi zabil pádom zo strechy. „Samozrejme nehody sa stávajú, ale každý si je vedomý nebezpečenstva, ktorému sa vystavuje,“ hovorí Edik.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #strecha #Petrohrad #fotografovanie