Margecianske fajnoty lákajú krajovými špecialitami

Milovníci tradičných krajových špecialít Dolného Spiša a dobrej zábavy sa cez víkend stretnú v Margecanoch v okrese Gelnica na podujatí Margecianske fajnoty, ktoré sú zaradené medzi top podujatia programu Terra Incognita v Košickom kraji.

17.10.2015 07:00
debata

„Z priateľského stretnutia medzi susediacimi obcami sa nám v priebehu niekoľkých rokov podarilo vytvoriť tradíciu, ktorá oslovuje ľudí z veľmi širokého okolia,“ hodnotí vývoj podujatia starosta Margecian Igor Petrík.

Ústrednou témou podujatia budú originálne margecianske gruľovníky lokše, o ktorých v Margecanoch tvrdia, že ich vedia robiť najlepšie na svete. Na podujatie prídu tradične aj reprezentačné družstvá ostatných obcí Dolného Spiša – z Kojšova, Veľkého Folkmára, Jakloviec, Krompách, Sloviniek, Kolinoviec, Kluknavy, Olcnavy, banícke družstvo z Gelnice a predstavia sa aj hostia s tradičnými jedlami z Miklušoviec a Liptovských Sliačov. Každé družstvo bude mať tradičný kroj, ktorý sa nosil len v ich obci.

„Po skúsenostiach z predchádzajúcich ročníkov sme pripravili originálny workshop Upeč si svoj gruľovník Návštevníci budú mať možnosť vyskúšať si svoje kuchárske zručnosti a každý z účastníkov workshopu dostane darček od folklórnej skupiny Jadlovec,“ vysvetľuje vedúci folklórnej skupiny Jozef Gajdoš.

Svojím vkladom prispelo aj Spišské osvetové stredisko, ktoré tu okrem workshopu pre nádejných filmárov pripravilo aj vernisáž Graffiti Jam pri Margecianskom tuneli. „Program na pódiu bude venovaný folklóru, organizátori však pripravili množstvo sprievodných aktivít, pričom nezabúdajú na deti,“ priblížila program Margecianskych fajnot výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košický kraj Lenka Vargová Jurková.

V regióne Dolný Spiš majú silné zastúpenie aj remeselníci, preto návštevníkov určite poteší prehliadka ich umenia, ale aj možnosť kúpiť si tradičné remeselné výrobky. Atraktívnu ponuku obohatia organizátori aj predajom produktov z Gazdovského dvo­ra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gelnica #lokše