Rímske Španielske schody zažili rely aj protesty proti fastfoodom

Ikonických 135 schodov, ktoré si "zahrali" napríklad vo filme Prázdniny v Ríme po boku očarujúcej Audrey Hepburnovej a pohľadného Gregoryho Pecka, uzavreli až do jari budúceho roka. Čaká ich totiž rozsiahlejšia rekonštrukcia.

28.10.2015 07:00
Španielske schody, Rím, Taliansko Foto:
Španielske schody
debata

Španielske schody poškodzujú tisíce nôh návštevníkov, ktoré po nich každoročne prejdú, ale aj odpadky z jedla či poveternostné podmienky, vysvetľujú rímski úradníci. K dobrej kondícii pamiatky neprispievajú ani agresívne rastliny, ktoré sa v medzierkach schodov zakoreňujú a snažia sa prežiť, čím však vytvárajú praskliny. Naposledy ich renovovali v roku 1995.

Časť z nich však sprístupnia už v decembri, pretože Večné mesto očakáva veľký prílev turistov, ktorí ho navštívia počas otvorenia Roka milosrdenstva vyhláseného pápežom Františkom.

Schody a ženy

Schody na Piazza di Spagna (Španielskom námestí), ktoré vedú ku kostolu Trinità dei Monti, patria podľa internetového nástroja Panoramio Google k najfotografo­vanejším miestam Talianska. Vždy priťahovali umelcov, ktorí sa snažili zachytiť ich jedinečnú atmosféru, a tiež krásne ženy, ktoré sa túžili stať modelkami maliarov.

Zaujímavosti o Španielskych schodoch:

  • V roku 2007 sa po nich pokúšal zísť opitý mladík autom. Pri jeho šialenej avantúre sa našťastie nikto nezranil, no takmer tristoročné schody sa poriadne naštiepili a ošúchali. Vodič po incidente skončil v putách.
  • Po pravej strane schodov stojí dom, v ktorom žil a v roku 1821 aj zomrel anglický básnik John Keats. Dnes je v budove múzeum venované jeho tvorbe ako aj anglickej literárnej romantickej generácii.
  • Dňa 20. marca 1986 otvorili v Taliansku prvú reštauráciu McDonalds a bolo to práve v blízkosti Španielskych schodov. Vnútri je dodnes pamätná tabuľka, ktorá tento významný termín pripomína. Nie všetci však zdieľali nadšenie z hamburgerov do ruky, a tak o tri roky neskôr založil pobúrený Carlo Petrini medzinárodné hnutie Slow Food, teda pomalého jedenia.

Myšlienka stavby Španielskych schodov skrsla v hlave francúzskeho veľvyslanca Étienna Gueffiera, ktorý v roku 1660 zanechal v testamente 20 000 écu na tento účel. Schody sa mali stať symbolom mieru medzi Francúzskom a Španielskom – spojili totiž španielske námestie s francúzskym kostolom.

Kráľ Slnko sa nekonal

Schodisko navrhli talianski architekti Alessandro Specchi a Francesco De Sanctis, výstavba prebiehala v rokoch 1721 až 1725. Francúzi plánovali na vrchol schodov umiestniť aj sochu kráľa Ľudovíta XIV., čo však Vatikán zamietol. Schodisko inauguroval pápež Benedikt XIII. pri príležitosti katolíckeho svätého roku 1725.

Názov námestia je odvodený od Palazzo di Spagna (Španielskeho paláca), ktorý sa na ňom nachádza a v 17. storočí bol rezidenciou španielskeho veľvyslanca pri Svätej stolici.

V strede námestia tróni ranobaroková fontána Fontana della Barcaccia (Fontána štyroch riek) alebo „fontána starej lode“ autora Pietra Berniniho. Motív si nevybral náhodou – stará legenda totiž hovorí, že masívne rozvodnený Tiber v 16. storočí priplavil starú rybársku bárku presne do stredu námestia, a tak sa stala umelcovou inšpiráciou.

Zdroj: Cntraveler.com, Romeonsegway.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #turisti #Rím #pamiatka