Bazilike Sagrada Família pribudne 6 veží, bude z nej najvyšší chrám v Európe

Stavba dychberúcej španielskej baziliky Sagrada Família, ktorú navrhol vizionársky architekt Antoni Gaudí, bude pokračovať vztýčením šiestich najvyšších veží. S nimi sa bazilika, ktorá má mať celkovo 18 veží, stane najvyšším chrámom v Európe, vyšším ako je luteránsky dóm postavený v nemeckom Ulme. O postupe výstavby informoval hlavný architekt stavby Jordí Fauli.

23.10.2015 12:30
Sagrada Família, Barcelona, Španielsko, chrám,... Foto: ,
Detail stropu baziliky.
debata (1)

Fauli povedal, že najvyššia z uvedenej šestice veží bude stredová veža Ježiša Krista vysoká 172,5 metra. Označil ju za architektonický zázrak, ktorý po dokončení „najvyššej katedrály v Európe“ pritiahne do Barcelony každoročne milióny návštevníkov. Ulmský dóm je vrátane veže vysoký 162 metrov, dodal. Bazilika sv. Petra v Ríme zostane naďalej chrámom s najvyšším stropom.

Základný kameň chrámu Sagrada Família položili v roku 1882. Stavba baziliky je zo 70 percent hotová, napísala agentúra AP.

Návštevníci v bazilike Sagrada Família.
Baziliku Sagrada Família obohatí šestica...
+7Sagrada Família.

Hlavný architekt povedal, že plán dokončiť veže a väčšinu zo stavby baziliky do roku 2026, ktorý bude rokom 100. výročia Gaudího smrti, naďalej platí. Potom zostanú na dokončenie ďalšie prvky, ako sú napríklad dekorácie.

„Je ťažké predpovedať, ale môžeme potvrdiť, že baziliku dokončíme do roku 2030 až 2032,“ citovala ho AP. Vežu Ježiša Krista bude korunovať masívny kríž a tesne ju bude obklopovať päť ďalších veží. Jedna z nich bude zasvätená Panne Márii a štyri, o trocha nižšie, štyrom evanjelistom.

Fauli hovoril o ďalšej fáze výstavby v práve dokončenej sále, ktorú tvorí malý amfiteáter umiestnený 60 metrov nad podlahou baziliky. Z nej sa stovka návštevníkov pozerala na farebné vitráže v jej oknách a klenbových stropoch. Fauli je hlavným architektom stavby od roku 2012. K dispozícii má Gaudího plány.

Hlavný architekt stavby Jordí Fauli. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Sagrada Família, Barcelona, Španielsko, chrám, bazilika, kostol Hlavný architekt stavby Jordí Fauli.

Ešte pred 15 rokmi nemala vnútorná časť baziliky zastrešenie. Gaudí nikdy neočakával, že by sa dožil dokončenia jej výstavby. Keď ho v roku 1926 zrazila električka a zomrel, stála iba jedna jej fasáda.

Baziliku Sagrada Família navštívilo vlani vyše 3,2 milióna návštevníkov, čím sa radí medzi najväčšie turistické zaujímavosti v Španielsku. Vstupné vo výške 15 až 20 eur ide do rozpočtu na jej výstavbu, ktorý ročne zhltne 25 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #architekt #Sagrada Familia