Budapešť plánuje novú múzejnú štvrť, chce prilákať státisíce turistov

Maďarská vláda dokončila plány na vybudovanie novej múzejnej štvrte v budapeštianskom mestskom parku do leta 2019, od ktorého si sľubuje väčší príliv zahraničných turistov.

27.10.2015 14:00
Budapešť, Maďarsko Foto:
Budapešť
debata

Komisár celého projektu László Baán v parlamentnom výbore uviedol, že projekt za 200 miliárd forintov (takmer 650 miliónov eur) by mal ročne prilákať až 300 000 turistov „navyše“, čím by metropole pomohol v súperení s ďalšími populárnymi európskymi destináciami ako Praha a Barcelona, ​​napísala agentúra Reuters. Investície vložené do novej múzejnej štvrte by sa podľa komisára mali vrátiť o 15 rokov.

V oblasti mestského parku pri námestí Hrdinov sa už nachádza zoologická záhrada, termálne Széchenyiho kúpele a štyri múzeá. Projekt počíta s renováciou celého priestoru a s vybudovaním novej národnej galérie, múzea hudby, národopisného múzea a štátnych reštauračných dielní a skladov. Múzeá fotografie a architektúry, s ktorými sa tu tiež pôvodne počítalo, však majú byť podľa Baána vybudované na inom mieste v Budapešti. Znovu by sa tu malo postaviť mestské divadlo, zbúrané v roku 1952.

Do projektu sa zapojili známe architektonické kancelárie, ako je nórsky ateliér Snohetta či japonský Sanaa. Nové plány sľubujú oživenie betónovej plochy, ktorá za komunizmu slúžila na prehliadky a neskôr najmä ako parkovisko.

Kritici z radov politickej opozície, architektov, ekológov a miestnych obyvateľov tvrdia, že celý projekt je politický, nepotrebný a predražený a navyše obmedzí plochu zelene v hlavnom meste. Baán tieto výhrady odmietol a tvrdí, že nová výstavba využije iba plochy, ktoré teraz pokrýva betón.

Dvojmiliónová Budapešť, ktorá hostí jeden z popredných hudobných festivalov v Európe, Sziget, a tiež preteky Formuly 1 na neďalekom okruhu, má ambiciózne plány ďalšieho rozvoja vrátane kandidatúry na organizovanie letnej olympiády v roku 2024.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #turisti #Budapešť #múzeá