Lukovský kostolík plný duchov čaká na svoje 'odkliatie'

Kedysi bol kostolík svätého Juraja v českej Lukovej opustený a schátraný. Osirel v roku 1968, keď sa počas pohrebu zrútila časť stropu. Teraz však mieri na sever plzenského okresu mnoho turistov, ktorých lákajú mysteriózne zážitky. Do lavíc chrámu totiž zasadlo 32 mĺkvych duchov...

02.11.2015 07:00
debata (3)

Sadrové sochy, ktoré vyzerajú ako postavy zahalené v bielych plášťoch, do kostola umiestnil plzenský študent z fakulty umenia a dizajnu Jakub Hadrava v rámci svojej bakalárskej práce. Kultúrna pamiatka z 13. storočia v odľahlom kúte Čiech sa teraz vďaka záujmu turistov, ktorí prichádzajú z Nemecka, Paraguaja, Brazílie, severnej Európy, ale aj Austrálie, môže dočkať rekonštrukcie. Inštaláciu študenta kvitujú preto aj miestni Lukovčania.

Pôvodný zámer Jakuba Hadravu bol umelecky stvárniť veriacich, ktorí sa modlia v chráme. Postavy predstavujú duchov sudetských Nemcov, ktorí žili v Lukovej pred druhou svetovou vojnou a každú nedeľu sa v kostole modlili.

Výstava nesie názov „Moja myseľ“ a umelec ňou chcel podčiarknuť prepojenie človeka s duchovnom. „Pochopil som, že sila sochy z veľkej časti pramení z miesta, kde je umiestnená a kde „ožíva“. A ak je s priestorom v súlade. V takom prípade vzniká synergia sily miesta a sochy, a môže sa tak vytvoriť aj neobyčajne silné spojenie,“ povedal o svojej inštalácii Hadrava.

Do kostola pozval študent dobrovoľníkov, ktorých obalil igelitom, prekryl prestieradlami a krajkami a zalial sadrou. Do hmoty niektorých postáv pridal aj fosfor, takže počas letných večerov, keď sochy nachytali svetlo, vo tme žiaria a vyzerajú ešte bizarnejšie.

Hadrava sa nádejal, že jeho práca zároveň pritiahne aspoň zopár návštevníkov, a tak pomôže vyzbierať peniaze na obnovu kostola. Odozva ľudí však predčila očakávania. V jeho diele hneď rozoznali duchov a v stovkách ročne začali prichádzať, aby na vlastné oči uvideli túto atrakciu.

Kostol je pre verejnosť z bezpečnostných dôvodov uzavretý a návštevníci môžu dnu nahliadnuť cez okno, čo však ešte dodáva na tajomnej atmosfére a zvyšuje pôsobivosť inštalovaných sôch, vysvetlil Hadrava. Po dohode však turistom chrám sprístupnia.

Kostol svätého Juraja je po rokoch, keď stál nepoužívaný, v zlom stave. Omietka zo stien opadala, kamenné kvádre muriva zrejme už dlho nevydržia, vežovým oknám chýba výplň a na mieste, kde boli hodiny, trčia len hrdzavé kotúče. Lukovčania veria, že sa im stavbu podarí zachrániť a do lavíc opäť zasadnú aj živí.

Zdroj: Lukova-kostel.cz, Dailymail.co.uk, Uk.news.yahoo.com

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Plzeň #kostol #sochár #duchovia