Po 17 mesiacoch znova otvorili ikonickú rímsku fontánu di Trevi

Známu barokovú fontánu di Trevi v centre Ríma, ktorú každoročne obdivujú milióny turistov, po opravách opäť slávnostne uviedli do prevádzky. Na spustenie tryskajúcej vody sa prišli pozrieť stovky ľudí. Fontánu rekonštruovali takmer rok a pol.

05.11.2015 13:00
fontána di Trevi, Rím, Taliansko Foto: ,
Zreštaurovaná fontána di Trevi.
debata

Fontána z 18. storočia patrí v talianskej metropole k vôbec najnavštevovanejším pamiatkam. Celosvetovo ju preslávil predovšetkým režisér Federico Fellini, ktorý pri nej nakrútil legendárnu scénu svojho filmu Sladký život (La Dolce Vita) z roku 1960. Práve odtiaľ pochádzajú vyzývavé zábery na osviežujúcu sa hlavnú predstaviteľku snímky Anitu Ekbergovú, na ktorú sa pozerá Marcelo Mastroianni.

Obnovená rímska fotnána di Trevi.
Fontána di Trevi po 17 mesačnej rekonštrukcii.
+3O potrebe zásadnej opravy tejto pamiatky sa...

Turistov k fontáne priťahuje aj legenda, podľa ktorej vhodenie mince do vody zvyšuje nádeje na nájdenie naozajstnej lásky. Podľa státisícov eur, ktoré sa každoročne z dna fontány nazbierajú, je zrejmé, že záujem je obrovský.

O potrebe zásadnej opravy tejto pamiatky sa hovorilo už mnoho rokov. Mesto pred tromi rokmi popohnala k rozhodnému činu rozpadávajúca sa sochárska výzdoba. Reštauračné práce trvali od vlaňajšieho júna.

Opravu fontány financovala rímska módna značka Fendi, ktorú vlastní francúzsky výrobca luxusného tovaru LLVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rekonštrukcia #Rím #Fontána di Trevi #Sladký život