Pátranie po tajomnom vlaku plnom nacistického zlata v Poľsku pokračuje

Do hľadania vlaku či dokonca vlakov, plných nacistického zlata, ktoré sa skrývajú pod zemou pri poľskom meste Walbrzych neďaleko hraníc s Českom, sa pustia hneď dva tímy. Rozhodli o tom miestne úrady. Správami o "zlatom vlaku" z čias druhej svetovej vojny žije Poľsko už od polovice augusta, keď sa ohľadne podielu z údajného nálezu prihlásili dvaja hľadači pokladov - Poliak a Nemec; samotný vlak však až doteraz nikto nevidel.

10.11.2015 13:00
debata (4)

„Skupina (znalcov) odporučila primátorovi (Walbrzychu), aby výskum viedli dva nezávislé tímy, v odlišných termínoch a odlišnými metódami,“ povedal agentúre PAP hovorca radnice Arkadiusz Grudzień. Skupinu, ktorá vydala svoje odporúčania, zriadil práve primátor Walbrzychu Roman Szelemej.

Prvý tím, ktorého súčasťou sú aj údajní nálezcovi vlaku, Piotr Koper a Andreas Richter, má začať pátranie budúci týždeň. O dva týždne neskôr príde rad na tím banských expertov z Krakova, spolupracujúcich s jednou z poľských televízií.

„Zdôrazňujeme, že prieskumné práce sa budú vykonávať neinvazívnym spôsobom a zhodne s povoleniami, ktoré Walbrzych získal od pamiatkarov a železníc. Oba tímy dostanú rovnaké množstvo času,“ povedal hovorca.

Oblasť, kde sa obrnený vlak s neznámym obsahom údajne nachádza, koncom septembra prehľadali vojaci, ktorí zisťovali, či terén nie je zamínovaný, ožiarený či zamorený; objavili sa totiž dohady, že nacisti mohli vo vlaku prevážať otravný plyn, ktorý používali na vraždenie v plynových komorách.

Vlak, údajne naložený drahocenným nákladom, vraj koncom druhej svetovej vojny vyviezli nacisti z vtedy nemeckého Vroclavu a na úteku pred Červenou armádou ho ukryli v podzemnom tuneli. Miesto údajného nálezu má byť blízko 65. kilometra trate Voclav-Walbrzych.

Po záhade počas uplynulých 70 rokov pátrali tajné služby Spojených štátov, Rusi a Poliaci, ale bezvýsledne – na rozdiel od nás, povedal britskému denníku The Guardian Koper s tým, že za úspech vďačí údajnému očitému svedkovi a georadaru, umožňujúcemu prehľadávať podzemie.

K prebudeniu „zlatej horúčky“ v okolí Walbrzychu prispel aj šéf poľských pamiatkarov, námestník ministra kultúry Piotr Żuchowski, ktorý sa na konci augusta nechal počuť, že si je „istý z 99 percent, že vlak existuje“. Avšak podľa niektorých odborníkov ide len o legendu, ktorá sa drží pri živote už desiatky rokov.

Každopádne vo Walbrzychu, ktorý The Guardian opísal ako pochmúrne a depresívne banícke mesto, kde je pätina ľudí bez práce, vznikla umývačka áut aj predajňa škodoviek so „zlatým vlakom“ vo firemnom názve.

Miestny vojvoda sa bráni žartovaniu kolegov, ktorí mu vraj nepovedia inak ako „Indiana Jones“, podľa dobrodružných filmov o hľadaní záhadných pokladov. Ale pripúšťa, že zvesti o poklade prilákali do tunajších končín turistov.

Zlatý vlak sa síce ešte nenašiel, ale už inšpiruje pesničkárov aj satirikov. „Až strach pomyslieť, čo bude, ak sa vlak skutočne nájde,“ poznamenal denník Gazeta Wyborcza.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vlak #Nacisti #poklad #druhá svetová vojna