Barcelona - to nie je len Sagrada, objavte aj ďalších 8 skvostov

Jedenapolmiliónová metropola Katalánska láka tisíce turistov ročne na svoje pamiatky, ktorých nemá vôbec málo. Mesto je známe diapazónom originálnych stavieb Antoniho Gaudího a jeho súčasníkov.

18.11.2015 07:00
debata (8)

Centrum sa hrdí napríklad jeho dielom, domom Milla, ale vlastne celá Barcelona oplýva aj početnými gotickými pamiatkami – katedrálou svätej Eulálie, budovou radnice Casa de la Ciutat či jedným z najstarších kostolov v meste El Pi. Nechýba ani pes, ktorý miluje čokoládu.

Park Güell

Extraordinárny verejný park zložený zo záhrad a architektonických prvkov sa rozkladá na vrchu Carmel a v rokoch 1900 až 1914 ho postavili podľa Gaudího návrhu. Umelec sa nechal inšpirovať prírodnými motívmi. Park je jedinečný svojou vizážou, sochami a nádhernou mozajkovou salamandrou, ktorá dohliada na vchod.

Park Güell, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Park Güell, Barcelona, Španielsko Park Güell, Barcelona

Casa Amatller

Sídlo čokoládového magnáta Antoniho Amatllera z roku 1900 vyzerá celé ako na zjedenie. Jeho zdobný flámsky štýl dotvárajú sochy, počnúc svätým Jurajom, ktorý zviedol boj s drakom, až po psa, čo si pripravuje horúcu čokoládu. Spolu s ďalšími dvoma domami – Casa Batlló, ktorú navrhol slávny Gaudí, a Casa Lleó Morera je súčasťou „mansana de la discòrdia“, teda „bloku sváru“. Názov im prischol, pretože každá zo stavieb má oproti zvyšným ostro kontrastný štýl. Zaujímavosťou je, že žiadny z nich nepostavili úplne od základov, ale všetky prerobili z už existujúcich domov.

Casa Amatller, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Casa Amatller, Barcelona, Španielsko Casa Amatller, Barcelona

Casa Batlló

Osobitný záujem si zaslúži aj toto sídlo, ktorému dal podobu obľúbený Gaudí. Jeho svojská interpretácia secesie je najviac zreteľná práve v tejto budove, ktorú miestni prezývajú dom kostí. Inšpiráciu našiel architekt v príbehu o svätom Jurajovi a jeho súboji s drakom – „kosti“ podopierajú okná a navrchu sa vlní škridlová strecha, ktorá pripomína plazov šupinatý chrbát.

Casa Batlló, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Casa Batlló, Barcelona, Španielsko Casa Batlló, Barcelona

La Pedrera

Keď tento Gaudího ďalší skvost dokončili, prekvapení Barcelončania mu dali prezývku korisť. Bytový dom nemá ani jedinú rovnú stenu alebo líniu. Dnes mimoriadne obľúbené miesto návštevníci obdivujú práve kvôli jeho bizarným futuristickým tvarom a kochajú sa pôvodným nábytkom aj výhľadom z očarujúcej terasy.

La Pedrera, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
La Pedrera, Barcelona, Španielsko La Pedrera, Barcelona

Barcelonská katedrála

Stredoveký chrám pozostáva z obrovskej klenutej lode s krstiteľnicou zo 4. storočia. Je venovaný barcelonskej patrónke Eulálii, ktorú podľa legendy vo chvíli, keď ju rímski útočníci verejne vyzliekli, zahalilo zázračné sneženie. Katedrálu stavali medzi 13. a 15. storočím, v 19. storočí dostala ešte novogotickú fasádu, ktorá prekryla dovtedajší nevýrazný exteriér, bežný u katalánskych chrámov. Strechu zdobia podobizne domácich aj mýtických zvierat. Hlavný oltár je zvýšený, čo umožňuje dobrý výhľad do krypty.

Barcelonská katedrála Foto: SHUTTERSTOCK
Barcelonská katedrála, Eulália, Barcelona, Španielsko Barcelonská katedrála

Bazilika Santa Maria del Mar

Táto veľkolepá stavba, tiež známa ako La Ribera, je so svojimi harmonickými proporciami skvelým príkladom gotickej architektúry. V stredoveku často trvali stavby chrámov dlhé roky, niekedy aj vyše sto. Táto bazilika je výnimkou, vyrástla za 55 liet a je jediným zachovalým chrámom v čistom katalánskom gotickom štýle. Tvoria ho tri rovnako vysoké lode so stropmi podopretými vysočiznými stĺpmi s rozostupmi 13 metrov. Vzdušnosť a veľkolepý dojem z interiéru podporujú farebné vitrážové okná. Vo vnútri sú tiež súkromné hroby a na podlahe sa vynímajú znaky stredovekých cechov a bratstiev. V 15. storočí chrám poškodilo zemetrasenie, do polovice 16. storočia ho však opravili.

Bazilika Santa Maria del Mar, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Bazilika Santa Maria del Mar, Barcelona, Španielsko Bazilika Santa Maria del Mar, Barcelona

Palau de la Música Catalana

Storočná koncertná sála v štýle katalánskej secesie, ktorá sa využíva pre operné a baletné predstavenia a v roku 1997 ju zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO, má taký nádherný interiér, že často hrozí, že vystúpenia a hudba budú hrať len druhé husle a väčšina návštevníkov sa so zatajeným dychom sústredí na obdivovanie stien a stropu. Zlatým klincom, korunou krásy a vrcholom celého diela je vitrážový svetlík.

Palau de la Música Catalana, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Palau de la Música Catalana, Barcelona, Španielsko Palau de la Música Catalana, Barcelona

Mercat de Santa Caterina

Tento trh z roku 1846 je prvým barcelonským krytým potravinovým trhoviskom. V roku 2005 ho okázalo prestavali a pokryli farebnou zvlnenou mozaikovou strechou, ktorá odkazuje – ako inak – na prácu miestnej architektonickej legendy Gaudího.

Mercat de Santa Caterina, Barcelona Foto: SHUTTERSTOCK
Mercat de Santa Caterina, Barcelona, Španielsko Mercat de Santa Caterina, Barcelona

Zdroj: Barcelonaturis­me.com, Traveldk.com, Wikipedia

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #barcelona #architekrúra #Gaudí #Sagrada Familia