V košickej botanickej záhrade otvoria výstavu Tajomné Vlčie hory

Výstavu fotografií amatérskeho fotografa Kamila Soóša pod názvom Tajomné Vlčie hory otvoria v piatok v Botanickej záhrade UPJŠ na Mánesovej ulici v Košiciach. Výstava bude prístupná návštevníkom do 6. decembra.

22.11.2015 14:00
debata

Na výstave môžu obdivovať 25 veľkoformátových autentických fotografií, ktoré vznikali postupne v priebehu dvoch rokov. Sú na nich zachytené momenty z rozmanitej, krásnej a tajomnej prírody Východných Karpát, ktoré sa podľa zachovaných máp z 15. storočia volali Mons Lupi – Vlčie hory.

Oblasť Vlčích hôr sa rozprestiera na území troch štátov, Slovenska, Ukrajiny a Poľska a ide o jedinečný a neporovnateľný ekosystém v celej Európe. Len tu žijú na jednom mieste v zachovanej divokej prírode vlky, zubry, rysy, medvede a bobry bez ovplyvnenia človekom.

„Mám veľmi úzky vzťah k tomuto územiu, keďže je to moje rodisko a aj týmto spôsobom chcem poukázať na nevhodné hospodárenie v našich lesoch, výrub stromov a výstavbu prevádzok na výrobu štiepok. Fotografie predstavujú unikátnosť tohto územia, jeho rastlinstva a živočíšstva, ale i jeho citlivosť, ktoré tu pri zlom hospodárení nemusí zostať navždy a o niekoľko rokov budeme túto krásu obdivovať už len na fotografiách,“ hovorí Kamil Soóš, autor vystavených záberov.

Podľa neho je jeho najobľúbenejším a najcennejším záberom vlk v hmle. Touto fotografiou si autor splnil aj svoj detský sen o predstave života vlkov. „Už ako dieťa som si myslel, že vlky sa pohybujú iba v noci alebo v hmle. Neveril som, že sa mi niekedy podarí odfotiť vlka v hmle. No nebola to pravda, vytvoril som niekoľko záberov vlkov, ale vlk v hmle je môj najosobnejší, pre mňa najsilnejší záber,“ vysvetľuje Kamil Soóš.

Pri fotení divokých zvierat musí vedieť, ako žijú a kadiaľ migrujú, no aj napriek tomu na niektoré vhodné zábery čaká aj niekoľko dní v každom počasí, dodáva. „Niekedy sa mi cez víkend podarí vytvoriť aj 800 záberov, no pri ich hodnotení zistím, že naozaj dobré sú len dve fotky“, komentuje autor fotografií.

„Výstava fotografií Tajomné Vlčie hory je spestrením našich tematických výstav a tradičných expozícií. Sme radi, že môžeme takýmto spôsobom predstaviť jedinečné a nenahraditeľné územie s jeho faunou a flórou,“ hovorí riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Sergej Mochnacký.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #fotografie #Vlčie hory