Vojenská pevnosť na hviezde? Volá sa Bourtange

Táto pitoreskná hviezda je základňou pevnosti v malej dedine Bourtange pri holandskom Groningene. Postavili ju v roku 1593 na účel kontroly jedinej cesty cez močiare medzi Nemeckom a mestom Groningen, ktoré bolo počas Osemdesiatročnej vojny v područí Španielov.

29.11.2015 07:00
debata

Žlté a červené tehlové domy kedysi pojali päť vojenských posádok. V starej verejnej studni sa dodnes ozývajú príkazy generálov, ktorí velili svojim rotám. Tvar hviezdy má pevnosť Bourtange na rozkaz Viliama I. Oranžského zo strategických príčin – trojuholníkové podporné bašty boli špeciálne navrhnuté tak, aby sa vzájomne kryli, dookola základňu chránila široká vodná priekopa.

Obranné steny vybudovali nižšie a silnejšie, ako zvyčajne; chránili ich ešte šikmé svahy na okrajoch cípov hviezdice, ktoré dokázali dobre odraziť delostreleckú paľbu.

Pevnosť Bourtange v Holandsku, neďaleko mesta... Foto: SHUTTERSTOCK
Bourtange, pevnosť, Holandsko, most, dom, bývanie Pevnosť Bourtange v Holandsku, neďaleko mesta Groningen.

Keď vojská odišli, takmer sto rokov pevnosť pustla a chradla kvôli nedostatočnej údržbe. V roku 1960 ju opäť vzkriesili k životu a miestna vláda sa rozhodla obnoviť jej zašlú slávu, ktorej vrchol nastal v 18. storočí. Väčšina z priekop bola už zasypaná, s výnimkou hlavného kanála. Pri obnovovacích prácach však bolo pomerne jednoduché zistiť pôvodné usporiadanie stavieb a kanálov, pretože k dispozícii bolo mnoho historických kresieb a máp. Priekopy sa znova vykopali a budovy zrevitalizovali.

Už samotná cesta dovnútra hviezdice je dobrodružstvom. Keď návštevníci prejdú cez prístupový most, ktorý vedie do pevnosti Bourtange, ocitnú sa v obrannej rokline. Padacie mosty mali jedinú úlohu – chrániť pevnosti pred útočníkmi.

V Bourtange neboli mosty hneď za bránami, ale z bezpečnostného dôvodu ich stavitelia umiestnili inde. V prípade, že by sa nepriatelia dostali na most, mohli ho obrancovia zvnútra podpáliť alebo zničiť delovými guľami, ale nepriatelia by stále boli dostatočne ďaleko od vstupnej brány. Po skončení obliehania sa zničený most jednoducho nahradil novým.

Dnes na hviezdici sídli historické múzeum a priťahuje turistov z celého sveta, aj keď najviac ich prichádza z Holandska a Nemecka. Všetko je tam pôvabne malé a jediný spôsob, ako sa dá stará pevnosť preskúmať, je pešia obchôdzka. Architektúra podlieha svojmu pôvodnému zameraniu, preto je účelná a strohá. Vybočením z kasárenských a administratívnych budov je miniatúrny kostol.

V strede hviezdice sa nachádza malé útulné námestie, ktoré lemuje štrnásť tristoročných líp. Sú tam tiež dôstojnícke domy – majorov, kapitánov. Na troch miestach sa doposiaľ zachovali špeciálne toalety zavesené nad vodným kanálom. Pôvodný mlyn, ktorý tu svojho času stál, presťahovali do dediny Ter Haar, na jeho miesto do pevnosti neskôr umiestnili repliku.

V okolí pevnosti Bourtange žije malá komunita asi 430 ľudí, mnohí z nich pracujú v miestnom cestovnom ruchu. Vlastnia malé penzióny, kaviarne alebo organizujú pre turistov letné atrakcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #Holandsko #pevnosť #FC Groningen