Prahu chráni Jezuliatko – a nielen počas adventu

Pohľad nadol zo Staromestskej radničnej veže so svetoznámym pražským orlojom na vianočné trhy o sedem desiatok metrov nižšie nie je nič príjemné pre tých, čo sa boja výšok.

03.12.2015 07:00
Praha, vianočné trhy, stánky, advent, Foto: ,
Pražské vianočné trhy z výšky 70 metrov.
debata (1)

Japonskí turisti sa z veže odušu vykláňajú v honbe za zaujímavými snímkami. Nasvietené veže Týnského chrámu odnaproti vyzerajú ako výjav z filmu o Harrym Potterovi. Rozmýšľam, čo by sa stalo, ak by niekomu vypadol z ruky mobil či fotoaparát. Komusi z mraveniska tam dole by asi nebolo všetko jedno a nepomohla by ani dvojnásobná dávka „svařáku“, vareného vína, ktoré tu na rozdiel od bratislavských vianočných trhov nie je riedené vodou. Už jeden pohár cítite v hlave, takže – nevykláňať sa!

Okrem vína a medoviny vám však na pražských vianočných trhoch nijaký tvrdší alkohol nenalejú. Z jedál si možno kúpiť klobásu, zemiakovú placku, gulášovú polievku, langoše, hotdogy, oškvarkové tyčinky. Zo sladkostí okrem tradičných medovníkov a štandardného trdelníka nazývaného „trdlo“ dokonca aj nadýchané kremrole.

Týnsky chrám pri pohľade zo Staromestskej veže. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Praha, Staromestské námestie, vianočné trhy, Týnsky chrám pri pohľade zo Staromestskej veže.

Tento rok sa počas slávnostného otvorenia pražských vianočných trhov z bezpečnostných dôvodov nekonalo oficiálne rozsvietenie vianočného stromčeka, aby sa na slávnostný okamih nezišlo priveľa ľudí. V zásade to asi bolo jedno, pretože uplynulý víkend v priľahlých uličkách známeho „Staromáku“ a aj na ňom samotnom napriek vlhkej zime lezúcej pod nechty prúdili davy. Tento rok na námestí stojí 23 metrový smrek z Českej Lípy. Pod odbíjajúcim Pražským orlojom sa každú hodinu až do deviatej večer doslova tiesni plece pri pleci. Pozor na kabelky!

„Staromestské námestie je hlavným spoločenským námestím v Prahe už od 12. storočia,“ zdôrazňuje Soňa Klapková, Slovenka, ktorá sprevádza turistov po Prahe už roky. Má perfektnú slovenčinu, ani stopy po českom akcente. „Súčasťou Staromestskej veže je najstarší fungujúci orloj na svete.“ Napokon, o smrtke na Pražskom orloji spieva aj skupina Elán. Dnes je trochu zažltnutá a kto nepozná jej presné umiestnenie, chvíľu ju zrakom hľadá.

Vlhký chlad na Karlovom moste. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Praha, Karlov most, Česko, zima, pes, venčenie, Vlhký chlad na Karlovom moste.

Ďalšie vianočné trhy sa okrem Staromestského námestia konajú aj v Novom meste – na „Václaváku“, ale novinkou sú najmä historicky prvé vianočné trhy na Pražskom hrade, jednom z najväčších hradných komplexov na svete. Stánky možno nájsť aj pred známymi obchodnými domami Palladium, Kotva, Nový Smíchov a podobne.

Ak pôjdete navštíviť adventnú Prahu a nemáte chuť chodiť po pamiatkach, okrem vianočných trhov určite nevynechajte vyslovenie svojich želaní pred dvoma pražskými patrónmi. Prvým je mučeník katolíckej cirkvi Jan Nepomucký, ktorého sochu spoznáte na Karlovom moste podľa piatich zlatých hviezd nad hlavou. To, ktorého miesta sa dotknúť, uvidíte na prvý pohľad.

Pražské Jezuliatko údajne plní priania. Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
Praha, Jezuliatko, chrám, kostol Pražské Jezuliatko údajne plní priania.

Druhým je pražské Jezuliatko, malá vosková soška Ježiška, ktorá je vystavená v Chráme Panny Márie Víťaznej na Malej strane. Ľudia tu prosia o pomoc, uzdravenie, mier i narodenie zdravého dieťaťa. 48 centimetrov vysoké Jezuliatko, ktoré sestry karmelitánky prezliekajú do kráľovských šiat podľa obdobia cirkevného roku (momentálne sú oranžové) nielen ochraňuje Prahu, ale plní aj tajné želania. Kto neskúsi, nezistí. Najmä teraz, počas adventu…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #vianočné trhy #varené víno #advent