Prekvapivé fakty o Ríme. Poznáte Večné mesto?

Talianska metropola je nádherná v lete. Ale aj v zime. A tiež na jar a v jeseni. Má svoju neopakovateľnú atmosféru, ktorej sa nedá nikdy dosť nabažiť. A má aj svoje prekvapivé tajomstvá a zaujímavé fakty.

21.12.2015 07:00
Rím, Koloseum, Taliansko, ulica, večer, Foto:
Večné mesto skrýva mnoho zaujímavostí.
debata

Rím je plný umenia, ktoré takmer trčí z každej galérie, histórie, čo rozpráva svoje starobylé príbehy, a štýlu, ktorý obdivuje celý svet, a tak nečudo, že mesto je plné turistov. Pokojne si preto prezrieť pamiatky a dopriať relax môže byť niekedy problém. Okrem Vatikánskych múzeí či vykopávok Forum Romanum tu však nájdete aj nepreľudnené priestory, ktoré ohromia.

Cappuccino s pizzou

Nikdy si neobjednávajte cappuccino popoludní, ale jesť pizzu na raňajky je v Taliansku v poriadku. Počas prechádzok Rímom vám určite udrie do nosa lahodná vôňa bielej pizze – pizza bianca. Korpus je potretý len extra panenským olivovým olejom, posypaný morskou soľou a predáva sa poväčšine na váhu. Mnoho pekární pečie pizzu už od rána a nie je nič lahodnejšie, ako si cestou do mesta vziať do ruky trojuholník chrumkavej dobroty.

Studne na dúšok

K talianskej metropole patria neodmysliteľne uličky aj triedy dláždené kockami, nespočetné kostoly, cestoviny, ale aj železné studne s kohútikmi. Narazíte na nich veľmi často a dávajú to, na čo sú Rimania mimoriadne hrdí – čerstvú vodu bohatú na vápnik. Nebojte sa ochutnať, je pitná a počas horúcich letných dní poskytuje príjemné osvieženie.

Kanón k obedu

Na poludnie, keď si budete práve vychutnávať svoje pasta alla carbonara s vynikajúcim vínkom, možno vás vyruší salva z dela. Neľakajte sa. To len kanón na námestí Piazza Garibaldi na vrchu Gianicolo vypálil smerom k Tiberu. Táto tradícia pochádza z 19. storočia, keď kanón oznamoval 12 hodín a bol znamením pre kostolné veže, aby rozozneli svoje zvony vo vežiach.

Madonna na rohu

V Ríme vládne silná mariánska úcta. Obrázky, oltáriky, chrámy zasvätené Panne Márii sú všade. Všetci Rimania poznajú Madonnelle (malé Madony) a vzdávajú im úctu, bez ohľadu na to, či sú veriaci, alebo nie. Dohromady ich je viac ako 500 po celom Večnom meste, najčastejšie ich zbadáte na rohoch budov. Sú vyrobené z najrôznejších materiálov – dreva, mramoru. Niektoré sú vyobrazené na mozaike. Nezriedka im ľudia postavia aj malé oltáriky s kvetmi a sviečkami. V minulosti tieto kahančeky pomáhali osvetľovať tmavé nočné uličky Ríma.

Najlepšie múzeum?

Palazzo Massimo alle Terme (Národné rímske múzeum), ktoré sa nachádza neďaleko vlakovej stanice Termini, nenavštevujú davy, aj keď ukrýva jednu z najkompletnejších zbierok antického rímskeho umenia vo svete. Ponúka nádherné fresky a bronzové sochy, napríklad inštaláciu Boxer a Princ z 1. storočia, rovnako ako mozaiky, šperky, mince a mramorové sochy bohov a cisárov. Lístok do tohto múzea zahŕňa tiež vstupné do troch ďalších – Palazzo Altemps, Krypta Balbi a Diokleciánových kúpeľov.

Zaujímavosti a fakty o Ríme

  • Rím prilákala ročne viac ako 10 miliónov turistov, z toho len Vatikánske múzeá a Koloseum privítajú každé po 5 miliónov.
  • Slovo „palác“ pochádza z Ríma. Je odvodené z názvu vŕška Palatín, kde cisár Augustus postavil svoje sídlo, a tak vlastne začal s tradíciou budovaní palácov. Večné mesto je postavené na siedmich pahorkoch – Palatín, Kapitol, Quirinál, Esquilín, Viminál, Caelius a Aventín.
  • V Ríme strieka 280 fontán a stojí viac ako 900 kostolov.
  • Každú noc vytiahnu zo známej Fontány di Trevi až do 3 000 eur v minciach. Tie tam počas dňa pohádzali turisti. Peniaze putujú charite, ktorá nimi pomáha chudobným v Ríme.
  • Rím má múzeum venované cestovine. Národné múzeum cestovín sa rozkladá na priestore dvoch podlaží a 11 miestností.
  • Prvá rímska univerzity La Sapienza (založená v roku 1303), je najväčšou v Európe a druhou najväčšou na svete. Na 21 fakultách tu študuje 140-tisíc študentov.
  • Vatikánske múzeá sú najväčším múzejným komplexom na svete – pozostávajú z viac ako tisícky múzeí a galérií.

Zdroj: Romanlife-romeitaly.com; Traveltips.usa­today.com; Aroundrometou­rs.com; Mediterranean-cruise-ports-easy.com; Cntraveler.com

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #zaujímavosti #archeologické pamiatky #antické pamiatky