Deti vraj nevedia, prečo sú Vianoce Vianocami. Na Kežmarskom hrade to zistia

V priestoroch Kežmarského hradu sú aj tento rok vianočné tvorivé dielne pre deti zo základných škôl. „Snažíme sa ich každý rok pripravovať v tom duchu, aby sme deti oboznámili s tým, o čom sú vianočné tradície, vianočné zvyky,“ vysvetlila Erika Cintulová, riaditeľka Múzea v Kežmarku.

15.12.2015 15:00
debata (1)

Témou tvorivých dielní je výroba vianočných dekorácií z prírodných materiálov, najmä lesných plodov, šišiek, ihličia, dreva, vrecoviny, cesta a podobne. Žiaci s učiteľmi môžu dielne navštíviť do piatka 18. decembra, v prípade záujmu by sa mali nahlásiť najneskôr tri dni vopred.

Ako vysvetlila Cintulová, múzeum chce žiakom rôznych vekových kategórií aj takýmto spôsobom priblížiť dnes už možno zabudnuté tradície. „Naozaj stále zápasíme s tým, že deti nevedia, prečo sú Vianoce Vianocami a čo s tým súvisí. Tvorivé dielne sú predovšetkým zamerané na to, aby sme im objasnili tieto základné pojmy, preto ich aj nazývame Od Ondreja do Troch kráľov, aby sme im celé obdobie zmapovali a vysvetlili im v ľudovom zvykosloví a tradíciách, čo všetko počas sviatkov ľudia robili,“ uviedla.

Hodina vo vianočných dielňach je rozdelená na dve časti. Počas teoretickej časti sa žiaci oboznámia s vianočnými zvykmi predkov a počas praktickej za pomoci lektoriek vyrábajú tradičné vianočné ozdoby. „Triedime to podľa toho, aká veková kategória k nám príde, je rozdiel ak s tým materiálom pracujú prváčikovia a iné je, ak s tým pracujú starší žiaci,“ dodala riaditeľka múzea.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #vianočné tradície #vianočné ozdoby #Kežmarský hrad