Popradské Námestie sv. Egídia môže o dva roky vyzerať inak

Mesto plánuje začiatkom budúceho roka vypísať medzinárodnú architektonickú súťaž spojenú s vytvorením novej podoby Námestia svätého Egídia. Zrekonštruovať by sa malo kompletne celé námestie až k Podtatranskému múzeu, so samotnou realizáciou by sa mohlo začať v roku 2017.

19.12.2015 15:00
debata (1)

„Rada pre priestorové plánovanie navrhla poskytnúť odmenu v architektonickej súťaži vo výške 50-tisíc eur,“ povedal popradský primátor Jozef Švagerko.

Podľa Švagerka bude všetko závisieť aj od množstva finančných prostriedkov, ktoré má mesto k dispozícii. „Momentálne mesto financie šetrí, funguje v norme,“ skonštatoval primátor, ktorý je zatiaľ spokojný.

Zatiaľ nie je jasné, či sa bude budovať aj podzemné parkovisko priamo pod námestím. Podobné parkovisko si už Švagerko obzrel v Krakove, kde ho budovali dva roky, polovica námestia však musela byť v tom čase uzatvorená, keďže pod námestím sa našli aj pozostatky hradieb starého mesta. „Nad tým, či takéto parkovisko v Poprade zrealizujeme, zatiaľ len uvažujeme, uvidíme,“ uzavrel.

O rekonštrukcii námestia v Poprade sa hovorí už niekoľko rokov. Plánovalo ju aj predošlé vedenie mesta, pričom začať s ňou sa malo v roku 2014. Investičná akcia s rozpočtom v objeme dvoch miliónov eur na tento projekt však bola ešte v apríli rovnakého roku nakoniec zrušená.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Poprad #námestie