Spišská Nová Ves má na námestí betlehem zo vzácneho dreva

Námestie v Spišskej Novej Vsi zdobí aj počas týchto vianočných sviatkov drevený betlehem. Doteraz si mesto každý rok takúto súčasť vianočnej výzdoby len prenajímalo, teraz má už vlastný betlehem.

28.12.2015 14:00
debata (3)

„Cena prenájmu sa postupne upravovala a zvyšovala. Rozhodli sme sa požiadať o pomoc Lesy mesta Spišská Nová Ves, či nám nepomôžu a nezafinancujú to, a tie nám betlehem darovali, doplatili sme ešte nejaké sochy zvieratiek,“ vysvetlila vedúca kancelárie primátora Andrea Jančíková.

V novom betleheme, ktorý stojí pred Provinčným domom, je desať sôch v životnej veľkosti, nechýba Mária s Jozefom i Ježiško, ako aj anjel, traja králi a rôzne zvieratá.

Niektoré zo sôch vážia aj vyše 200 kilogramov. Z dreva smrekov ich zhotovil český rezbár Jaroslav Pecháček, a to motorovou pílou. „Postupne si obnovuje richtársku kúriu v českých Hanušoviciach. Zrezal v nej dva smreky staré 140 rokov, zasadil ich tam vraj vtedajší richtár,“ uviedla Jančíková.

Drevo použité na vytvorenie scénky narodenia Ježiša Krista bolo ošetrené aj chemicky, odolať by malo plesňam i drevokaznému hmy­zu.

Podľa Jančíkovej je najdôležitejšie to, že dielo potešilo mnohých Spišskonovovešťanov a upútalo pozornosť návštevníkov.

Český rezbár, ktorý sochy vytvoril, sa už preslávil i v jednej z talentových súťaží, počas ktorej vyrezal z dreva motorovou pílou tvár starca za štyri minúty.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #sochár #Spišská Nová Ves #betlehemy #Vianoce 2015