V Petrohrade mrzne až to praští, úrady odporúčajú nevychádzať na ulicu

Úrady v druhom najväčšom ruskom meste, Petrohrade, kvôli silným mrazom odporučili obyvateľom, aby radšej nevychádzali na ulice, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Koncom týždňa teplota v meste ostala 20 stupňov pod nulou, na predmestiach bolo ešte chladnejšie.

09.01.2016 13:00
Zimný palác, Ermitáž, Petrohrad, Rusko Foto:
Zimný palác (Ermitáž) v Petrohrade.
debata (9)

„Snažte sa nevychádzať za silných mrazov na ulice. Ak už musíte vyjsť, teplo sa oblečte. Pamätajte si, že odev zložený z mnohých vrstiev lepšie uchová teplo, a tak je lepšie na seba navliecť niekoľko relatívne ľahkých vrstiev, ako jednu ťažkú,“ nabáda petrohradská pobočka ministerstva pre mimoriadne situácie.

Hlavné je vraj nezabúdať na to, aby krk i zápästia zostávali zahalené, pretože inak práve tadiaľ uniká telesné teplo najintenzívnejšie. Našťastie „šály nikdy nevyjdú z módy“. Viacmenej to isté vraj platí aj o čižmičkách, nech plstených či kožušinových.

Zima, básnik a vtipy

Vážne myslené odporúčanie sa na sociálnych sieťach stalo terčom vtipov. Vraj je potrebné viac čítať petrohradského básnika Josifa Brodského – lebo jedna z jeho básní nabáda „Nevychádzaj z izby, nerob chybu…“. Iný vtipálek zase usúdil, že z domov sa nemá vychádzať, pretože na chodníku možno pocítiť „pád rubľa“.

Otužilá Ruska sa kúpe v rieke Neva v Petrohrade. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Petrohrad, Rusko, zima, sneh, ľad, rieka, Kúpanie, ľadové medvede, Otužilá Ruska sa kúpe v rieke Neva v Petrohrade.

Vlna mrazov netrápi len Petrohrad, ale veľkú časť európskeho Ruska od Kolského polostrova cez Moskvu až po Povolžie. Na Sibíri je ešte mrazivejšie a na Kamčatke meteorológovia sľubujú „miestami mínus 40 stupňov Celzia“.

V Murmansku, kde sa nočné teploty blížia k 30 stupňom pod nulou, trápia 300 000 obyvateľov aj problémy s dodávkami plynu: niekde podľa serveru FlashNord vôbec nie je, inde má taký slabý tlak, že sa na variči ani nedá uvariť čaj. Podľa plynárenskej spoločnosti problém vôbec nesúvisí s nejakým nedostatkom plynu, ale s mrazivým počasím, pod ktorého vplyvom sa v potrubí vytvára kondenzát, brániaci preprave plynu do domácností.

Po teple mráz

Ešte minulý mesiac prežívalo Rusko nezvyčajne teplý koniec roka a v Moskve koncom decembra padal jeden teplotný rekord za druhým. Vtedajšie namerané teploty boli okolo ôsmich stupňov „nad normál“, teraz sú zase o osem stupňov pod ním.

Rusko je podľa miestnych klimatológov vystavené globálnemu otepľovaniu dvaapolkrát viac, ako ostatné časti sveta. Medzi rokmi 1976 a 2014 sa v krajine priemerná ročná teplota zvýšila o 0,42 stupňa Celzia, zatiaľ čo vo zvyšku sveta o 0,17 stupňa. Tento stav má za následok zvýšené ohrozenie živelnými pohromami, ale napríklad aj kritické zníženie hladiny Bajkalského jazera, najväčšej sladkovodnej nádrže na svete.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #teplo #Petrohrad #mráz #globálne otepľovanie #zima #teplotné rekordy