Newyorské múzeum odhalilo ozrutnú kostru dinosaura. Nezmestí sa ani do sály

Novým lákadlom Amerického prírodovedného múzea v New Yorku bude čerstvý prírastok - kostra nedávno objaveného dinosaura, ktorému odborníci ešte ani nestačili dať meno.

23.01.2016 14:00
New York, paleontológia, prírodovedné múzeum,... Foto: ,
Paleontológovia tvrdia, že tento obrí bylinožravec, ktorý patrí do skupiny titanosaurov, vážil okolo 70 ton.
debata

Kostra je taká obrovská, že sa nezmestí do jednej sály. Hlava s krkom je preto vysunutá až do chodby. Návštevníkom prichádzajúcim výťahom sa tak naskytne nečakané privítanie.

Hojne navštevované múzeum je známe mimoriadnosťou svojich exponátov, ku ktorým patrí napríklad model vráskavca obrovského. Nový dinosaurus však svojou veľkosťou všetky exponáty prekonáva.

Novým lákadlom Amerického prírodovedného múzea... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
New York, paleontológia, prírodovedné múzeum, kostra dinosaurus Novým lákadlom Amerického prírodovedného múzea v New Yorku je čerstvý prírastok - kostra nedávno objaveného dinosaura, ktorému odborníci ešte ani nestačili dať meno.

Jeho kostra je dlhá 37 metrov a svojou výškou sa zmestí presne pod šesťmetrový strop sály, povedala hovorkyňa múzea Aubrey Millerová.

„Paleontológovia tvrdia, že tento obrí bylinožravec, ktorý patrí do skupiny titanosaurov, vážil okolo 70 ton – toľko, ako desať afrických slonov,“ povedala Millerová. V roku 2014 ho v argentínskej Patagónii, kde titanosauri žili pred 100 miliónmi rokov, našli José Luis Carballido a Diego Pol.

V múzeu sú vystavení aj ďalší giganti zvieracej ríše, napríklad mumifikovaný mamut, ktorý podľa webovej stránky múzea žil pred 11 000 rokmi. K najobľúbenejším exponátom patrí Tyrannosaurus rex s čeľusťou dlhou 1,2 metra a pätnásťcentime­trovými zubami, a ďalej model vráskavca obrovského dlhý 29 metrov.

Nový dinosaurus však svojou veľkosťou všetky... Foto: SITA/AP, Mary Altaffer
New York, paleontológia, prírodovedné múzeum, kostra dinosaurus Nový dinosaurus však svojou veľkosťou všetky exponáty prekonáva.
debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #New York #múzeum #kostra #prírodovednému múzeu