Trenčiansky hrad zaznamenal rekordnú návštevnosť, viac ako 110-tisíc ľudí

Trenčiansky hrad minulý rok navštívilo rekordných 110-tisíc návštevníkov, je to o šesťtisíc viac ako rok predtým. Najviac turistov prešlo hradnými bránami v letných mesiacoch, rekordným bol august, keď si vstupenku kúpilo až 25 400 ľudí.

18.01.2016 14:00
Trenčiansky hrad Foto:
Na Trenčiansky hrad prišlo viac ako 110-tisíc ľudí, aj vďaka návštevnosti skončilo Trenčianske múzeum v zisku.
debata

V predchádzajúcich rokoch dominantu Trenčína navštevovalo menej ako 100 tisíc ľudí ročne. Po zmene vedenia Trenčianskeho múzea a viacerých opatreniach sa hrad stal turisticky atraktívnejším. Stotisícovú hranicu návštevnosti prekonal v roku 2014, vlani nárast počtu návštevníkov pokračoval, informovala Veronika Rezáková z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Trenčianske múzeum v Trenčíne má okrem samotného múzea a Trenčianskeho hradu vo svojej správe aj Karner sv. Michala a Katov dom v Trenčíne, ďalej Podjavorinské múzeum v Novom Meste nad Váhom, expozíciu v Ambrovskej kúrii v obci Beckov, Draškovičov kaštieľ v Čachticiach, Pamätnú izbu Ľudmily Podjavorinskej v Bzinciach pod Javorinou a Rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka v Uhrovci.

Práve tento dom sa po Trenčianskom hrade teší najväčšej obľube návštevníkov, vlani ho navštívilo takmer 7 700 ľudí, V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi ide o takmer stopercentný nárast. Všetky objekty v správe múzea v minulom roku navštívilo vyše 133-tisíc návštevníkov, čo je v porovnaní s rokom 2014 o 11-tisíc a v porovnaní s rokom 2013 až o 32-tisíc ľudí viac.

Zatraktívnenie jednotlivých expozícií a vyššia návštevnosť sa pozitívne podpísala aj pod hospodárske výsledky. Súčasnému riaditeľovi Trenčianskeho múzea Petrovi Martiniskovi sa už v roku 2014 podarilo inštitúciu dostať z červených čísiel. V rokoch 2014 a 2015 dosiahlo múzeum každoročne zisk okolo 180 tisíc eur, ktoré môže investovať do nových expozícií a skvalitnenia služieb.

"K najväčším novinkám roku 2015 na hrade patrili nové stále expozície. Historický objekt kasárne na dolnom nádvorní ožil umením, starými zbraňami a kultúrnymi podujatiami. Pripomeniem najmä podujatie Japonsko na Trenčianskom hrade, ktoré sa tešilo vysokému záujmu verejnosti. Múzeum tiež sprístupnilo návštevníkom stálu expozíciu Reminiscencie v Ľudovítovom paláci. Vrcholom sezóny boli opäť už tradičné Trenčianske hradné slávnosti,“ informoval Peter Pastier z oddelenia marketingu Trenčianskeho múzea v Trenčíne.

Dodal, že aj v roku 2016 múzeum pripravuje množstvo atraktívnych podujatí. Už vo februári sa návštevníci môžu tešiť na fašiangové slávnosti spojené s pripomenutím 250. výročia úmrtia jedného z najvýznamnejších majiteľov Trenčianskeho hradu Jozefa Ilešháziho.

Trenčiansky hrad je národnou kultúrnou pamiatkou. Ešte v polovici päťdesiatych rokov 20. storočia sa nad mestom týčil ako zrúcanina. V ostatných desaťročiach sa neustále postupne upravuje. V súčasnosti je súčasťou Trenčianskeho múzea v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky hrad #návštevnosť