Tip (nie len) na víkend: Berte deti medzi obrazy

Nedele po Modrej, Tvorivý ateliér či Výtvarka - Slovenská národná galéria chystá aj v tomto roku pravidelné podujatia pre rodiny s deťmi v rôznom veku. A za dverami galérie natrafíte aj na špeciálny kurz pre rodičov.

22.01.2016 07:00
SNG, Slovenská národná galéria, umenie, deti,... Foto:
Rodičov s deťmi od 6 do 12 rokov vedú skúmať veci z každodenného života iným, umeleckým pohľadom.
debata

Farby, obrazy či knihy vnímajú už malé deti a ak im v útlom veku vkĺzne do života umenie, nepustia sa ho ani v dospelosti. Slovenská národná galéria v Bratislave ponúka rodinám s deťmi viacero aktivít, ktoré vedia každodenný život spestriť a obohatiť.

„Každý z našich programov je iný, ale nielen podľa veku detí. V zásade si rodina môže vybrať dlhodobejšie aktivity – tvorivé kurzy alebo jednorazové návštevy galérie,“ ponúka Barbora Jurinová, galerijná pedagogička. V talóne majú vždy niečo iné.

Každý pondelok je v národnej galérii Výtvarka pre deti od 8 do 12 rokov. Je to polročný kurz, v ktorom školáci hravým spôsobom spoznávajú umenie cez diela vystavené v SNG, skúšajú výtvarné techniky, experimentujú s materiálmi aj so svojou fantáziou.

Utorky patria Tvorivému ateliéru, v ktorom sa rodičia s deťmi od štyroch do siedmich rokov hrajú s umením. Kurz podnecuje tvorivosť, rozvíja jemnú motoriku a učí základné princípy výtvarného umenia. Po krátkom úvode deti už nič neudrží a môžu sa pustiť do vlastného diela.

„K nám si nechodia rodičia deti odložiť, aby zatiaľ zašli vedľa na kávičku. Naším cieľom je, aby rodina trávila čas spoločne a zaujímavo. Nech sa pritom spolu dobre zabavia aj niečo naučia,“ vraví Barbora Jurinová.

Rodičia, ktorí sa chcú sami naučiť, ako v deťoch prostredníctvom umenia rozvíjať cit pre harmóniu, môžu si prísť po návod každý mesiac vo štvrtok, aj jednorazovo. Dozvedia sa, ako viesť svoje dieťa prostredníctvom umenia, nacvičia si výtvarné techniky, ktoré potom vyskúšajú doma s deťmi. „Rodičia dostanú do rúk návod, ako tráviť s deťmi čas aktívne – vďaka umeniu,“ dodáva galerijná pedagogička.

Jeden piatok v mesiaci je vždy vyhradený deťom od štyroch rokov, knihám a obrazom pod názvom Bookobrazy. Deti pri dramatizovanom čítaní spoznajú knihy, ktoré stojí za to mať doma v knižnici a ďalšie tajomstvá o knižke prezradí zaujímavý hosť, napríklad ilustrátor. Deti sa zapájajú do tvorivej dramatizovanej hry podľa knižného námetu a nakoniec samy spracujú, čo počuli a videli, vo svojom výtvarnom diele.

Pravidelné Rodinné nedele bývajú v galérii raz do mesiaca. Rodičov s deťmi od šesť do dvanásť rokov vedú skúmať veci z každodenného života iným, umeleckým pohľadom. Prostredníctvom aktuálnych výstav budú akoby po modrej značke objavovať modré oblaky aj modrú krv či spomienky, ktoré ostávajú v pamäti. Viac o rodinných podujatiach národnej galérie sa dozviete na sng.sk.

Kam za zábavou

23. januára, sobota

  • Bratislava: Putovanie za umením – tvorivá dielňa pre rodiny s deťmi vo veku 6 – 12 rokov, GMB – Mirbachov palác, 15. h
  • Liptovský Mikuláš: 80 najslávnejších stavieb sveta – miniatúry, 3D puzzle, výstava, do 29. 1., Stop Shop
  • Košice: Zimná olympiáda pre deti do 15. rokov a ich rodičov, lyžiarska štafeta, preťahovanie lanom, stavanie snehuliaka, Kavečany – športovo-rekreačné stredisko, 10. h – 14. h, prihlášky do 9.45 h
  • Lučenec: Merkur nie je len planéta – výstava stavebníc Merkur, OC Galéria, do 31. 1. denne 9. h – 19. h
  • Martin: Reklama a deti – výstava plagátov, etikiet, obalov a reklamných predmetov z čias prvej republiky, do 28. 2., SNM

24. januára, nedeľa

  • Bratislava: Nedeľa v SNG, tvorivý program pre rodiny s deťmi, Esterházyho palác, Štúrovo nám., 15. h – 17. h
  • Banská Bystrica: Nedeľné tvorivé dielne v Tihányiovskom kaštieli – geologická zbierka, 9. h – 12. h a 13. h – 17. h a v Thurzovom dome – vyrobme si hudbu, 13. h – 17. h
  • Košice: Kolesosvet – končí sa hravá výstava pre deti, Bravo Kasárne/Kulturpark, 11. h – 18. h
  • Košice: Detský novoročný karneval – výroba benátskych plesových masiek, súťaž masiek, diskotéka, Atrium klub, 15. h
  • Košice: Rozprávková nedeľa, divadlo Haliganda, 16. h

26. januára, utorok

  • Bratislava: Tvorivý ateliér pre deti vo veku 4 – 7 rokov, Esterházyho palác, 17. h – 18. h, polročný kurz v SNG

27. januára, streda

  • Sereď: Otvorenie Múzea holokaustu v bývalom a jedinom autentickom pracovnom a koncentračnom tábore na území Slovenska z obdobia druhej svetovej vojny

28. januára, štvrtok

  • Trenčín: Galerkovo – večerná prehliadka v Galérii M. A. Bazovského, priniesť baterku, 17. h

29. januára, piatok

  • Žilina: Prehliadka katakomb pod Kostolom Obrátenia sv. Pavla Apoštola (Sirotárskym kostolom) na Mariánskom námestí, 17. h a 18. h

30. januára, sobota

  • Hriňová: Zimná furmanská súťaž ťažných koní, od 10. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obrazy #výtvarné umenie #tvorba #umenie #Slovenská národná galéria