Obľúbená talianska reštaurácia vykázala deti od stola. Je to OK či diskriminácia?

Obľúbená rímska reštaurácia La Fraschetta del Pesce zakázala do svojich priestorov vstup deťom mladším ako 5 rokov. Ako dôvod uviedla, že takéto deti nemajú dobré spôsoby a označila ich za „malých nekontrolovateľných uličníkov“. Stravovňa tak opäť otvorila kontroverznú otázku, či je vhodné, aby rodičia brávali do reštaurácií svoje ratolesti a či by prevádzky mali takto zaobchádzať so zákazníkmi.

28.01.2016 07:00
debata (75)

La Fraschetta del Pesce sa nachádza v blízkosti historického centra talianskej metropoly, vo východnej štvrti Pigneto a hrdila sa statusom populárnej rodinnej reštaurácie, ktorá podáva čerstvé ryby osobne vylovené samotným synom majiteľa.

Nedávno však rozhodla, že viac dnu nevpustí malé deti. "Vzhľadom na viacero nepríjemných incidentov, ktoré spôsobili nevychované deti, je vstup do reštaurácie zakázaný všetkým deťom do päť rokov,“ upozorňuje oznam v okne prevádzky. Takýto postup je zvlášť prekvapivý v Taliansku, ktoré je známe svojou láskou a vo všeobecnosti benevolentným prístupom k deťom.

Frustrovaný zákazník Felix, ktorý sa v novembri chcel ísť najesť do reštaurácie spolu so svojím 2-mesačným dieťaťom a odišiel odtiaľ z dlhým nosom, označil personál za „vyšinutý“. „Ostali sme bez slov,“ spomína na svoj nepríjemný zážitok na cestovateľskom portáli Trip Advisor. „Je to niečo neuveriteľné a dokonca aj nelegálne,“ sťažuje si.

Majiteľ rybacej reštaurácie Marco Magliozzi sa vyjadril, že tento problémový zákazník očividne nedokáže pochopiť, čo je napísané na vchodových dverách.

Kričia, ničia, nenávidia

Rozhodnutie La Fraschetta del Pesce pobúrilo aj užívateľov Facebooku. Rozhnevaní Rimania tam zdieľali fotografie kontroverzného oznamu a pod obrázkami sa rozbehla búrlivá debata.

Na svoju obranu uverejnil Magliozzi niekoľko sťažností stravníkov, ktorí sa cítili správaním nevychovaných detí v reštaurácii pobúrení a vyrušení. Klienti sa podľa neho sťažujú na pobehovanie malých zákazníkov pomedzi stoly, píše taliansky denník La Repubblica. Rozlievajú olivový olej po podlahe, zapínajú vodu, pohadzujú si soľničky cez celú miestnosť, ničia nábytok, kričia, plačú a – predovšetkým – vraj nenávidia ryby.

Pred niekoľkými dňami na protestné ohlasy voči rozhodnutiu La Fraschetta del Pesce zareagovala aj polícia a dvaja karabinieri navštívili reštauráciu, aby vedenie požiadali o vysvetlenie nápisu na dverách. Podľa talianskych zákonov totiž nikto nemôže zakázať vstup do stravovacieho zariadenia bez dobrého dôvodu.

Súhlasné hlasy

Nie každý je však voči postoju reštaurácie kritický. Giuseppe S napísal na portál Trip Advisor, že rozhodnutie nevpustiť kričiace neporiadne deti medzi zákazníkov, ktorí si chcú v pokoji vychutnať svoje jedlo, je vynikajúci. Ďalší sa pridávajú súhlasnými argumentmi, že reštaurácia je maličká a stoly sú umiestnené tesne vedľa seba, takže pre kočíky, detské sedačky a pobehujúce ratolesti tam niet miesta.

Podobné zákazy nie sú vo svete ničím novým. Austrálska reštaurácia sa vraj teší ešte väčšiemu záujmu, odkedy zakázala vstup deťom pod sedem rokov. O niečo menej drasticky to poňala mexická reštaurácia v Houstone, ktorá pri vstupe rozdáva rodičom tabuľky s pokynmi, ako sa majú ich deti pri stole správať.

Zdroj: Telegraph.co.uk; Eater.com; Agrodolce.it

© Autorské práva vyhradené

75 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #reštaurácia #diskriminácia