Istanbul chystá rekonštrukciu Veľkého bazára

Jednu z najnavštevovanejších turistických atrakcií sveta - Veľký bazár v tureckom Istanbule - čaká rekonštrukcia. Informovala o tom agentúra AP. Podľa starostu istanbulskej štvrte Fatih, v ktorej sa tento krytý komplex s asi 4,5 tisíca obchodmi nachádza, môžu opravy trvať až desať rokov a vyjdú na zhruba 55 miliónov dolárov.

05.02.2016 17:00
debata

Zastrešený labyrint šesťdesiatich uličiek, ktorý navštívi denne okolo 300-tisíc ľudí, sa začal budovať v druhej polovici 15. storočia vo vtedajšom Konštantínopole (dnešný Istanbul).

Dokončený bol okolo roku 1730 a patrí tak k najstarším a najväčším krytým tržniciam na svete. O naliehavej potrebe rekonštrukcie sa hovorí už niekoľko rokov, začatie prác však komplikovali spory o financovanie projektu.

Vyše deväťdesiat percent priestorov totiž patrí jednotlivým obchodníkom, zvyšok vlastní Asociácia Veľkého bazára. Deväťdesiat percent nákladov na rekonštrukciu by tak zrejme mali niesť obchodníci, zvyšok zaplatí miestna radnica.

Priestory Veľkého bazára výrazne zničili aj samotní majitelia obchodov svojvoľnými ilegálnymi úpravami. Niektorí dokonca odstránili celé múry, aby získali viac miesta pre svoj tovar. Strecha utrpela okrem iného pod ťarchou klimatizácie, satelitov a nádrží s vodou.

Jedinečná stavba neláka len turistov, ale aj filmárov. Nakrúcala sa v ňom napríklad bondovka Skyfall, akčný thriller 96 hodín: Odplata či politická dráma Argo, všetky z roku 2012.

debata chyba
Viac na túto tému: #Istanbul #bazár